Новият Ковид „Пирола“ поразява очите

Новият Ковид „Пирола“ поразява очите

Новият вариант на Ковид – "Пирола", е съвсем близо до нас – вече бе засечен и в Гърция. Очаква се предизвиканата от него инфекция да протича относително леко, без висок риск от усложнения, но засега това са само предположения. Според някои медици е по-заразен от познатия Омикрон. Затова те не изключват епидемичната ситуация тази есен да се усложни, особено ако се насложи с грипна вълна. А грипът тази година се очаква по-рано.

Вариантът "Пирола" често причинява възпаление на очите, каза проф. Тодор Кантарджиев. "Той се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни още той. По думите му това означава, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен".

Проф. Кантарджиев препоръча да се сложи бустерна доза на вече ваксинираните, а тези, които не са се ваксинирали - да го направят.

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, уточни той.

Специалистът коментира, че се наблюдава увеличение на случаите на Ковид – 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни. Ето защо е важно да се направи второ изследване.

"Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол".

Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така, допълни той. И препоръча да се проветряват често помещенията, по възможност обществени събития да се организират навън, хигиената да бъде на високо ниво и ако има много хора около нас, да си слагаме маски.

ключови думи:
ковид Пирола

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май