Нито е адамова, нито е ябълка!

Защо Старият завет не е идеалният справочник по анатомия
Нито е адамова, нито е ябълка!

Добре дошли в поредното издание на моята неформализирана рубрика "Отговори на въпроси, които никога не сте си задавали". Днес ще си говорим за адамовата ябълка. Или, ако трябва да бъда напълно коректен, за неадамовата неябълка.

Произходът на въпросния анатомичен термин може да бъде проследен назад чак до важното библейско събитие, известно още като Първороден грях. На практика то се заключава във факта, че, изкусена от змията, Ева откъсва забранения плод и го нахапва. Не стига това, ами прави Адам свой съучастник в яденето. След това им се случват много срамни неща, които няма да ви разказвам в подробности. Тук важното е, че, според една легенда, парче от плода засяда в гърлото на Адам и си остава там, за да се превърне в това, което днес всички познаваме като адамова ябълка.

inm.comПървият проблем на тази история е, че никъде в оригиналния текст на Библията този плод не се споменава като ябълка, но често се интерпретира като такъв. По-запознатите са наясно, че той е откъснат от Дървото на Познанието, което очевидно е било уникално (тоест, едно-единствено и неповторимо). Работата е там, че ябълковите овошки не са самоопрашващи се и определено имат нужда от себеподобни наоколо, за да вържат.

Тоест, Дървото на Познанието не е ябълково, Адам не е гризал ябълка и явно нещо друго е заседнало в гърлото му, ако изобщо е засядало там. Още повече, че дори и да не е така, пак няма биологично валиден начин, по който потомците му също да са се раждали с ябълки в гърлата си. А дори и да са, това противоречи на обстоятелството, че т.нар. адамова ябълка се проявява по време на пубертета.

Вторият проблем е, че немалко жени също могат да се похвалят с достатъчно голям ларинкс, който обаче никога не заслужава честта да бъде наречен ябълка, пък било то и евина. Най-много да обявят собственичката му за травестит.

inm.comКато казах ларинкс, може би е крайно време да ви препиша и малко смислена информация. Този орган се помещава в хрущялна рамка, свързана със сухожилия и мускули. Отпред стои тироидният хрущял, който създава характерната изпъкналост в предната част на врата. Основното предназначение на ларинкса е да служи като гласова кутия, т.е. за възпроизвеждане на звук. Той, също така, спомага за отделянето на дихателната от храносмилателната система. Благодарение на него, (и не само) сравнително рядко вдишваме храна и слюнка в белите си дробове и поемаме въздух в стомаха си.

Както вече споменах, човешкият гръклян нараства по време на пубертета. Това на свой ред прави гласовете ни по-плътни. Недоволните от това обстоятелство могат да прибегнат до хирургична намеса с величественото име хондроларингопластика. Операцията може да промени гласа на пациента и да причини трайни увреждания. Често присъства в пакета от процедури по смяна на пола.

Ето, че за пет минути успях да ви предам завидни познания в областите богословие, ботаника, анатомия, пулмология и козметична хирургия. Не съм ли страхотен?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май