Не яжте тези зеленчуци всеки ден, ето защо

Не яжте тези зеленчуци всеки ден, ето защо

Всеки човек знае още от дете колко полезни са зеленчуците и как именно този продукт се счита за най-безопасния. В действителност обаче нещата са малко по-различни.

 

Някои зеленчуци носят потенциални рискове за здравето, въпреки че това обикновено зависи от начина на приготвяне на храната. Например, ако поръсите зеленчуците със сол и ги запържите, тогава едва ли си струва да говорите за техните ползи.

Добавянето на пестициди при отглеждане на определени зеленчуци също трябва да се вземе предвид при съставянето на дневното меню.

Ежедневната консумация на някои зеленчуци може да окаже отрицателно въздействие не само върху теглото, но и върху общото ви състояние. Точно по тази причина специалистите препоръчват да бъдете особено внимателни с тях.

Целина

Въпреки твърденията, че може да изгорите куп калории, само като дъвчете целина, този беден на хранителни вещества зеленчук не е толкова здравословен, колкото си мислите.

Той постоянно излиза начело сред продуктите с пестициди. По данни на Министерството на земеделието на САЩ, в него са открити до 68 вида. Останалите водещи места, по правило, са за горски плодове.

Спанак

Същата история като с целината. Спанакът традиционно се смята за една от най-здравословните храни, защото е пълен с витамини А и К и има противоракови свойства. Въпреки това, когато купувате неорганичен спанак, рискувате да се подложите на въздействието на около 50 пестицида.

Затова е по-добре да не поемате рискове и да дадете малко повече пари за органичен. 

Броколи

Броколите не нанасят пряка вреда на здравето, но могат да причинят подуване на корема, което едва ли изглежда като добро последствие. Готвенето на броколи се препоръчва от време на време - може да използвате този зеленчук като гарнитура или като отделно ястие.

Брюкселско зеле

Подобно на броколите, брюкселското зеле е кръстоцветен зеленчук, който води до повишено образуване на газове. Това се дължи на рафинозата и сулфата.

Рафинозата е тризахарид, който не се усвоява, докато не достигне дебелото черво, където след това ферментира. А сулфатът е това, което причинява миризмата.

Царевица

Царевицата често се приготвя с много олио и сол, които не са полезни за здравето. Но това не е основният проблем на този зеленчук. Той е претърпял големи генетични модификации и когато го ядем, организмът се запознава с протеини, за които не е знаел досега.

Това може да доведе до свръхчувствителност и алергии.

Чушки 

Според диетолога Синтия Сас, зеленчуците от семейство пасленовидни като чушки, картофи и патладжан предизвикват доста спорове в професионалната общност, тъй като мнозина твърдят, че честата им консумация може да допринесе за възпаления.

Това потенциално може да доведе до някои доста сериозни усложнения в бъдеще: сърдечни заболявания, рак и диабет и т.н. 

Изследванията обаче все още не са напълно убедителни, така че ако се чувствате добре след консумацията на тези зеленчуци, смело продължавайте да ги ядете.

Картофи 

Въпреки че картофите съдържат много калий и витамин С, те обикновено се белят, което премахва фибрите от готовото ястие. Освен това този зеленчук най-често се пържи и поръсва със сол, което на практика унищожава всичките му полезни свойства. 

Определено не си струва да ги ядете всеки ден, ако под картофи имате предвид пържени картофи.

Грах

Подобно на картофите и царевицата, грахът също е с високо съдържание на нишесте. Редовната му консумация може да доведе до наддаване на тегло, висока кръвна захар и силен глад. Това обаче означава само, че е по-добре да не се опитвате да отслабвате с грах.

Патладжан

Патладжанът е чудесен заместител на месото и лесно поема аромата и различните вкусове на другите съставки, с които се приготвя. За съжаление, това му свойство си има и голям недостатък: тъй като патладжанът действа като гъба, той абсорбира не само вкуса, но и всички мазнини, калории и натрий.

Като цяло, определено не си струва да се отказвате от патладжана, но е важно да внимавате как го приготвяте, пише jenata.blitz.bg

ключови думи:
зеленчуци

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май