Не пиете достатъчно вода преди пътуване? Опасно е, вижте защо

Не пиете достатъчно вода преди пътуване? Опасно е, вижте защо

Повечето от нас, когато тръгват на дълъг път, избягват пиенето на течности, за да не спират по пътя, но това е опасно за здравето и живота и не трябва да го правим. Учените казват, че това е изключително опасно и може да доведе до сериозни последствия.

Доказано е, че жаждата при шофиране има същото въздействие върху организма, както и недоспиването или алкохола.

Дехидратацията причинява намалена мозъчна активност и лоша концентрация. Освен умората, обезводнените  шофьори се оплакват от главоболие, промени в настроението, раздразнителност и други симптоми, които влияят на качеството на тяхното шофиране.

Изследване на университета "Лъфбъро" в Англия установи, че шофьорите, които не пият достатъчно вода, правят толкова грешки на пътя, колкото и шофьорите, които са употребили алкохол.

Учените  провели тестове с шофьори,  като са използвали симулатор. Когато участниците в проучването не били жадни и обезводнени били отчетени 47 пътни инцидента, но когато те били обезводнени, броят на "катастрофите" нараснал с повече от 100% – били регистрирани 101 ПТП. Това е близо до предполагаемия брой пътни злополуки, когато се шофира под въздействието на наркотични вещества или алкохол. Сред шофьорските грешки били и поднасяне на автомобила по платното, по-бавна реакция за спиране, навлизане върху пътния банкет или пресичането му.

Следващият път, когато тръгнете на път, пийте достатъчно вода и задължително вземете течност за из път, съветват от e-zdravey.

ключови думи:
вода

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май