Един от популярните методи за консервиране е замразяването, което ви позволява да запазите ценните качества на прясната храна за дълъг период от време. Не всички видове храни обаче понасят еднакво добре този процес – има и такива, които губят вкуса и хранителната си стойност при замразяване.
Най-яркият пример са пресните домати. Изглежда, че те лесно се замразяват и след това се използват в супи, сосове или просто за салати.
Но, уви, след размразяване доматите се превръщат в безформена маса, лишена не само от сочност и ярък аромат, но и от повечето витамини. Под въздействието на ниски температури термолабилните витамини С и А се разрушават, вкусът също се влошава.
Не трябва да замразявате и босилека. Този ароматен компонент на много ястия губи своя богат вкус и мирис при замразяване.
Вместо пикантен, леко сладък аромат, размразеният босилек ще излъчва само тревисти нотки. Но именно богатият аромат и вкус са основният коз на това зелено.
Друг продукт, който е изключително нежелателно да се замразява, са яйцата. При размразяване те губят повечето от полезните си свойства: съдържанието на витамин А, рибофлавин, холин и други хранителни вещества намалява.
Освен това, когато се съхраняват във фризера за дълго време, структурата на яйцата се променя, поради което те могат да изглеждат и да се чувстват неапетитни в готовото ястие.
Деликатните сортове сирена - синьо сирене, меки и кисели видове - са особено трудни за понасяне на замразяване. По време на процеса на замразяване и последващо размразяване текстурата на такива сирена се влошава, те стават ронливи и губят вкусовите си характеристики. Ето защо експертите препоръчват да не консервирате тези млечни продукти за бъдеща употреба.
Друг продукт, който е по-добре да не се замразява, е авокадото. Този питателен плод (да, авокадото е плод!), когато е изложен на ниски температури, губи не само нежната си каша, но и повечето от ценните си хранителни вещества, включително витамини, минерали и здравословни мазнини. Размразените авокадо стават твърди, жилави и почти негодни за консумация.
Така, въпреки всички удобства, които замразяването на храната обещава, не всички видове храни понасят добре този процес. Домати, босилек, яйца, меки сирена и авокадо – тези продукти е най-добре да се консумират пресни или потърсете алтернативни начини за консервирането им. Само така ще запазите техния ярък вкус, наситен аромат и максимална полза за здравето, пише jenata.blitz.bg
Добави коментар