Наръчник за борба с псевдонауката. Част 2

Съмнявам се, следователно съм скептичен :)
Наръчник за борба с псевдонауката. Част 2

За да е пълноценна една работна седмица, тя трябва да започва и да завършва с бой по псевдонауката. Затова бързаме да посегнем към бухалката с гвоздеи и да продължим пердаха оттам, докъдето го бяхме докарали в понеделник:

  1. Говори ли се за конспирация? Тоест, твърдят ли се неща от сорта на "Тайната, която корпорациите крият от вас...", "Лекарите не искат да знаете, че...", "Алпийска фирма "Дъглас" са турци – лъжат ви!!!" и т.н. Корпорациите и лекарите не са някакви кошмарни създания, които по цял ден и по цяла нощ действат съгласувано, за да направят живота ви по-труден. Наистина има компании, които спекулират с определени тенденции и рекламират продуктите си с подвеждащи послания, но пък ние (или поне повечето от нас) затова сме надарени с разум, обща култура и критично мислене. Лекарите може и да са консервативни в някои отношения и да грешат в други, но нямат за цел да укриват от вас информация, която може да подобри здравето ви, дори напротив. В общи линии, подобни изрази се използват с две основни намерения: 1)да пожелаете да научите "тайната" и да бъдете един от малцината "просветени", т.е. да купите и 2)да оправдаят липсата на каквито и да било доказателства за ефективността на въпросния продукт или метод.

  2. Изброяват ли се множество несвързани заболявания? Твърди ли се, че нещо причинява или съответно – лекува един куп болести, които нямат нищо общо една с друга (рак, алергии, кожни проблеми, аутизъм, диабет, късогледство, остеопороза и др.)? Да, и един мармот...

  3. Разчита ли се на научни процеси въобще? За да бъде едно решение с доказана ефективност, то обикновено преминава през редица научни процеси, сред които тестване върху изолирани клетки и животни, клинично изследване в няколко фази с помощта на пациенти или доброволци, рецензия на всеки един от тези етапи, публикации в специализирани научни журнали.

  4. inm.comКакво "доказват" останалите доказателства? И преди сме казвали, че независимо дали става дума за хранене, добавки, козметика, спорт или здраве изобщо, всяко едно твърдение може да бъде подкрепено или оборено с помощта на изследвания. В английския език това нещо се нарича "cherry picking" и на практика представлява внимателен подбор единствено на тези сведения, които потвърждават твоята теория или на данни, които отхвърлят теорията на конкуренцията ти. Основният въпрос, който трябва да си задаваме в този ред на мисли, е "Накъде сочат болшинството от доказателствата?" Подкрепят ли твърдението, което ни се предлага, отхвърлят ли го, има ли достатъчно доказателства в съответната област въобще?

Има една хубава приказка, че колкото по-гръмко е едно твърдение, с толкова по-солидни сведения трябва да бъде аргументирано то. Опитваме се да се водим от нея, когато пишем, но си даваме сметка, че не винаги успяваме. Затова не се притеснявайте да ни критикувате, когато забележите, че сме се увлекли в една или друга крайност. Още по-малко се притеснявайте да напомняте това правило на всеки, който се опитва да ви бръкне в джоба с помощта на големи приказки. С други думи – бъдете скептични и взискателни, особено когато става дума за вашите пари.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април