Най-злите врагове на съня (част първа)

Разберете кои са и ги арестувайте
Най-злите врагове на съня (част първа)

Спомняте ли си онази приказка за краля, който страдаше от безсъние и обикаляше големия си палат всяка нощ, с надежда, че по някое време все пак ще му се приспи. В неговия случай и в много други броенето на овце просто не върши никаква работа.

Истината е, че преди да се бориш с безсънието, трябва да знаеш какво го предизвиква. А причините, за съжаление, могат да бъдат доста и разнообразни. Нека ви "отворим" очите с няколко:

Болката, която няма почивен ден

Лошото всъщност е, че при някои хронични състояния тя е постоянна и вечно присъстваща в ежедневието ни. Имаме предвид болките в гърба, мигрената и подобни други заболявания, които тормозят не малка част от "модерните" хора.

А когато нещо ви боли непрекъснато, или свиквате с него, или губите спокойствието и качеството на съня си.

Стрес и депресия

Безсънието е едновременно симптом и причина за депресия и безпокойство. Тъй като мозъкът използва едни и същи нервотрансмитъри*, които са отговорни за съня и настроението, е трудно да се каже кой е първоначалният проблем – безсънието или депресията. Така или иначе, напрегнати ситуации като безпаричие, смяна на работата и проблеми в личния живот могат да отключат трайни проблеми със съня.

Хъркаш! Не мога да спя!

Голям процент от хората хъркат, понякога без видима причина. По време на сън дихателните пътищата се отпускат и стените им се допират една до друга, като точно така се получава този дразнещ понякога звук.

В някои случаи обаче хъркането може да бъде симптом за сънна апнея. Не се безпокойте, тя не се случва често. По-срещана е при възрастните хора – между хърканията човек спира да диша за по 10 секунди. Това може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане и даже до... инсулт.

В зоната на съня

Всички ние страшно обичаме да пътуваме, но на някои се налага по-често да прескачат от един часови пояс в друг. На тялото обаче са му нужни поне три дни, за да свикне с различната продължителност на деня и нощта, както и с климатичните особености.

Ако прелитате твърде често от континент на континент, няма как спокойствието на съня ви да не се наруши.

Дано работата ви не е равна на 365 командировки в годината и по целия свят, защото едва ли ще заспивате лесно нощем.

За още неприятели на съня ще си говорим във втора част.

*Химически вещества, които пренасят нервни импулси между различни клетки на тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май