Може да спите и по-малко от препоръчителното

Според най-новите проучвания!
Може да спите и по-малко от препоръчителното

Здравословният и качествен сън е повече от необходим, за да функционира тялото, нервната система и най-вече да бъдем пълноценни в ежедневието.

Мнозина от вас знаят, че минимума към който трябва да се придържаме е 8 часа на нощ, за да се чувстваме добре и да сме здрави.

Често обаче съм се срещала с хора, които твърдят, че след тинейджърската си възраст не могат да спят повече от 6 часа на нощ.

1614659Thinkstock/Guliver

Ново изследване показва, че всъщност за мнозина 6 часа са напълно достатъчни, за да се възстановят и да функционират органите и да е отпочинала нервната им система.

Проучването проведено в University of California, учените изследвали навиците на сън на традиционните племенни хора - Сан от Намибия, Надза от Танзания  и Циман от Боливия.

Хората от тези племена, които живеят с естествения ритъм на природата, без съвременните телевизия, телефони, таблети и компютри. Заспивали тогава, когато ние обикновените хора на града сме все още будни.

Учените картографирали навиците на племенните хора за повече от 1000 дни. Оказало се е, че те прекарват в сън по 6 часа и 25 минути на нощ, като съня трае от залез слънце до малко преди изгрева.

Според изследователите съвременния човек е пренатоварен с твърде много информация, впечатления и технологии, които пречат да следва естествения, природен ритъм на сън.

В крайна сметка е важно да следвате и се съобразявате със собствените си усещания и да не пренебрегвате сигналите дадени от тялото ви. В случай, че в рамките на 6 часа и половина не се чувствате отпочинали, то при всяко едно положение е важно така да изградите личната си програма, за да можете да си доставяте нужните 7 или 8 часа сън на нощ.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април