Людмила Живкова спазвала диетата на Ганди за здраве

Людмила Живкова спазвала диетата на Ганди за здраве

Махатма Ганди е сред най-известните индийски духовни учители и политически лидери. Приживе той създава метод за удължаване на живота и дълголетие, който разпространява по целия свят. Техниките му за превенция от боледуване са били познати и на червената принцеса Людмила Живкова, която е била увлечена по индийските учения.

Методът на Ганди се състои от 15 основни правила. Начинът на хранене на Ганди набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, просо, бобови растения, билки и подправки. Той също така е вярвал в гладуването и детоксикацията на тялото на редовни интервали. Първото правило е да започнете деня, като пиете достатъчно топла вода. Действа като вазодилататор, което означава, че разширява кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението в мускулите и органите.

Включете джинджифил, билков и зелен чай. Джинджифилът е особено добър за здравето на сърцето, тъй като изследванията показват, че може да понижи холестерола със 17%, както и триглицеридите, е втората препоръка на индийския гуру. Закуската трябва да е богата на плодове: нар, пъпеши, ябълки и круша. Всички те са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и ниско съдържание на захар, с висока стойност за засищане. Изяждайте купа салата 20 минути преди обяда. Това ще добави полезни фибри в менюто ви и ще предотврати преяждането. За обяд включвайте порция със зеленчуци (тиква, спанак, зелен фасул, карфиол, репички или нещо сезонно и регионално). Ако обичате ориз, изберете неполирания или, като алтернатива – просо. Вечерта наблегнете на зеления чай или на чай с джинджифил. Хапнете купа салата с кълнове, сушени плодове или ядки (накиснати ядки – бадеми/орехи/черни стафиди) и семена (малко слънчогледови, сусамови, тиквени семки). Вечерята трябва да е ранна и лека. Включете супа на основата на зеленчуци и леща. 30 минути преди лягане изпийте чаша топло мляко, подправено с индийско орехче, кардамон, джинджифил или канела.

Използването на подправки и билки, кориандър, куркума, джинджифил, черен пипер, мента и листа от кориандър е полезно. Хидратирайте се през целия ден. Избягвайте преработени, консервирани, пакетирани и ароматизирани храни, рафинирано брашно, захар, сол, храни с високо съдържание на наситени мазнини. Следването на циркадния ритъм и храненето по едно и също време всеки ден е много важно. Следването на цикъла сън – събуждане позволява храносмилането да е лесно и от полза при редовното му прилагане. Друг от заветите на Ганди акцентира и върху физическата активност и ходенето колкото се може повече на открито. Правенето на ритмично дишане, упражнения вечер и почивка между натоварените графици, всичко това има успокояващ ефект. Правилното дишане, спането на чисто място под открито небе, когато е възможно, е и изключително полезно, пише "Ретро".

ключови думи:
диетата на Ганди

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май