Лошият дъх

Защо ни връхлита и как можем да го прогоним?
Лошият дъх

Едва ли можем да изброим всички възможни причини за това неприятно явление, но поне искаме да споменем някои от тях. Избрахме тази тема, защото проблемът е често срещан, но и също толкова често подценяван. В действителност, лошият дъх (в науката наричан халитоза) може да бъде както безобидно временно явление, така и знак за здравословни проблеми.

За да не се борим с последствията, без да сме проумели причината, трябва да разберем откъде се появява лошият дъх. Ето няколко отговора:

  • Храни със силна, трайна миризма

  • Лоша устна хигиена

  • Недостатъчно овлажняване на устната кухина

  • Стомашно-чревни проблеми

  • Други видове болести

Всички добре познаваме маститите храни с аромати, упорити като ловджийски кучета. Чесън, риба, лук! Издадохме злосторниците, а сега ще ви дадем и съвет: ако сте хапвали от тях, просто не излизайте до утре, за да не убиете някого с дъха си. Или се събирайте само с хора, които обожават миризмата им. Защото, дори да си измиете зъбите хубавичко и да издъвчете всички дъвки на света, лошият дъх ще е с вас, докато храната се смели подобаващо и излезе от вас на другия ден. Знаете как се случва това :)

Всичко казано дотук не значи, че отричаме тези суперхрани заради острия им характер. Напротив, уважаваме ги, и сме го доказали: тук, тук и тук. Когато говорим за причинителите на лошия дъх, считаме, че има далеч по-сериозни причини за тревога. Миенето на зъбите, например. Или немиенето, по-точно.

Случва се да пропускаме това рутинно действие поради мързел, неудобство пред колегите, незатвърдени хигиенни навици и какво ли още не. Истината обаче е, че редовното (и качествено) миене на зъбите се бори с лошия дъх, като отстранява бактериите, виреещи в устата ни.

Не трябва в никакъв случай да подценяваме и ролята на храненето: качествените естествени храни се грижат за здравето (на зъбите ни) толкова добре, колкото полуфабрикатите и захарните изделия никога няма да правят това.

Ако нямате навика да пиете повечко вода, ще ви споменем още една причина да го правите – изсъхването на устата също може да причини лош дъх. Със сушата в устата ни се бори добрата стара слуз, която в момента стои по езика ви. Оттук, разбира се, излиза, че колкото повече вода пиете, толкова повече ще помагате на онова лигаво нещо да се образува.

Най-накрая трябва да кажем, че устата може да изсъхва също от продължително дишане през нея или неправилно функциониране на слюнните жлези.

За съжаление, има случаи, когато лошият дъх сигнализира за по-неприятни проблеми със здравето. Той се явява като негативен ефект от хроничен парадонтит, болести на черния дроб, бъбреците или синусите, както и диабет.

Надяваме се никое от тях не ви сполетява никога. И нека добрият дух бди над вас!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май