Летете по-здрави

Лятото дава крила, както знаем, но е добре да не прекарвате ваканцията си болни, нали?
Летете по-здрави

Най-важното

Важно: дръжте в себе си всякакви медицински принадлежности като спрей за ангина или инхалатор за астма например. Те не биха били полезни, ако се намират в багажното отделение, заедно с куфара ви.

Лятото идва (сигурно е!) и заслужено ще можем да се отдадем на слънце, отдих и добро настроение. Ако сте авантюристи по душа, имате приключенски дух и обичате да летите за ваканцията си, то следващите редове са точно за вас. В тях смятаме да ви дадем няколко съвета за безопасно пътуване със самолет и по-удовлетворяващ отдих.

Съществуват няколко основни фактора, които могат да изложат всеки пътник на известен риск по време на полет. Вижте ги, както и начини да се справите с тях:

Ниска концентрация на кислород

Количеството на животворния газ в самолета често е по-малко от това в обичайната ни среда, което води и до по-ниски нива на кислород в кръвта по време на полет от нормалните. Въпреки че разликата се възприема добре от повечето хора, тези, които имат сърдечни или белодробни проблеми, може да усетят засилване на симптомите. Пътници с ангина е вероятно да усетят болки в гърдите, защото сърцето не получава достатъчно кислород, а тези, които страдат от астма или от хронични белодробни проблеми, може да срещнат затруднения в дишането си и дори хрипове.

Като цяло качеството на въздуха в самолетите не е така добро, както навън, а въздушните филтри не винаги са ефективни. Това позволява бактерии и вируси да се разпространяват свободно от човек на човек - главна причина понякога да прекарваме почивката си с кашлица или настинка или да си ги носим вкъщи.

Обезводняване

Специалисти препоръчват да се пие много вода по време на полет, най-добре по една-две чаши на час. Желателно е да се избягват алкохол и кофеинови напитки, тъй като те могат да допринесат за обезводняването на организма.

Неподвижност

Подути крака, болки в ставите и мускулите, стомашно разстройство са все резултат от неподвижността. Добре е на всеки час човек да става от седалката си и да се раздвижва за десет минути в съчетание с малко разтягане.

Добро упражнение в седнало положение е поклащането на краката нагоре и надолу, имитирайки въртене на педалите на колело. Трябва да се избягва и седенето с кръстосани крака. За доброто кръвообращение решение е и чифт ластични чорапи, чието стягащо действие намалява болката и подуването в краката.

Промени в налягането

По време на полета, и особено при излитане и кацане, смученето на ментови бонбони облекчава дискомофорта. Изпитан метод за справяне с налягането е да запушите носа си, да затворите устата и да опитате да издишате въздуха навън. Този трик изравнява нивата на налягане и помага да се избегнат болки в ушите и синусите.

При страх от летене е най-добре да се пробват различни тактики за овладяване на проблема, които са на принципа на медитацията. Друг вариант е да се консултирате с личния си лекар, който може да ви предпише леко успокоително.

Бихме ви посъветвали по време на почивката си да се наспивате добре, да се храните разумно и да се движите повече, за да бъде в изправност имунната ви система. Като добавим към това да внимавате с алкохола и да не пушите обаче, ще почнем да звучим като същински здравословни проповедници, а не искаме.

За това - почивайте активно, забавлявайте се и се вслушвайте в тялото си :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май