Кратък речник на псевдонауката

Разпечатайте и носете в себе си за всеки случай
Кратък речник на псевдонауката

Ако има недоразумение, на което да сме се смяли с глас и плакали със сълзи едновременно, то това е псевдонауката и всички нейни проявления. Всичко, от наименованията на съответните учения, през предполагаемото им действие, до подходите на хората, които ги практикуват, е толкова абсурдно, че чак си заслужава времето, прекарано във внимателното му изучаване и подобаващо осмиване впоследствие.

Тук обаче нямаме за цел да правим нито едното, нито другото (е, възможно е да се изплъзнат малко подигравчици), а по-скоро да ви дадем един неизчерпателен списък с псевдонаучни практики, някои от които са доста неизвестни, а други – толкова популярни, че вече почти всички са приели истинността им за неоспорима. Започваме и завършваме не по предпочитания, а по азбучен ред:

Алфабиотика – подравняване на "жизнената енергия" (или "Жизнената Енергия", по-внушително е) последством манипулация на шията... всичко това в рамките на 15 секунди или по-малко.

Биохармония – поредната нюейдж концепция, която си играе със суперлюбимите ни и супернеясни поняния "енергия", "енергийно поле", "хармония", "баланс" и подобни. Запомнете – вашата "енергия" не е счупена и нямате нужда от специални инструменти и методи, за да я коригирате, подравнявате, пречиствате, уравновесявате или каквото там ви предлагат да си купите.

Графология – определянето на човешкия характер и душевност по почерка му. Да не се бърка с техническото изследване на документация, целящо да установи фалшификация на подпис или ръкописен текст.

Дермо-оптично възприятие (перцепция) – предполагаемата способност да се вижда без очи. През кожата, например. Често се използва и от илюзионисти, като за целите на шоуто се прилага и театрално превързване на очите.

Ектоплазма – лигавата и лепкава гадост, от която се предполага, че са изградени духовете. Ако сте гледали "Ловци на духове", вероятно имате известна идея за естеството й. Нямаме данни дали се предлага в аптеките или другаде...

Иридология – вид алтелнативна* терапия, която твърди, че цветът и шарките на очите на пациента издават какво е неговото здраве. С нейна помощ често се откриват плуващи корабчета.

Краниометрия –измерване на черепните характеристики с непоколебимата увереност, че по този начин хората могат да бъдат класифицирани по склонност към престъпления, интелигентност, сексуалност, душевност, такива ми ти работи...

Креационизъм (Интелигентен дизайн) – твърдението, че всичкият живот е създаден с цел от някакво висше съзнание, архитект, същество, божество, сещате се. Мутациите, възникнали в течение на милиони години и които наричаме "еволюция", са лъжи, измислени от учените, за да опровергаят тази неопровержима истина.

Метроскопия – интерпретация на бръчките, особено тези на челото, с цел установяване на човешкия характер. Много проникновена псевдонаука.

Морфичен резонанс – очевидната телепатична връзка междду всички живи създания, обитаващи тази (че и останалите) планети, колективната памет на въпросната сган. На практика това означава, че когато изядете един картоф, той е знаел, че ще бъде изяден от вас.

Невролингвистично програмиране (НЛП) – почти научно доказана програма за личностно усъвършенстване, която се опитва да подобри мисленето, общуването и поведението на човек, за да го излекува. Когато се работи с персонала на мултинационални компании, често тези компании се трансформират изцяло... в тикви. Срещу заплащане, разбира се.

Нозод – хомеопатичен препарат, изготвен от патологичен продукт на дадена болест. Взимате сополи и лекувате хрема, сещате ли се?

Прекогниция предварителното знание или поне смътно усещане за бъдещото настъпване на бъдещи събития преди въпросното бъдещо настъпване. Наричат го още ясновидство. Науката го нарича съвпадение или случайност.

Психокинеза –преместването на обекти с помощта на мисъл или още по-точно "силата на мисълта!". Опровергайте това и милиони фокусници ще останат без работа. Докажете го и ще ви подарим каквото си поискате.

Психометрия – умението за направата на свръхестествени асоциации единствено чрез осъществяването на физически контакт с предмет. У нас се подвизават много шар... мантни психодетективи, които ще ви разкажат какво ли не благодарение на тази си способност. Да не се бърка с психометриката, което е дял от психологията, изследващ личностните характеристики, способности и поведения.

Рейки –квинтесенциална нюейдж терапия, чиито практици излъчват универсална жизнена енергия, позната като рейки, през дланите си и я инжектират в пациента, дори безконтактно. Малко като лечебното докосване на Извънземното, с тази разлика, че тук третираме всичко – от главоболия, мускулна треска и дребни травми до мозъчни увлеждания, диабет и рак.

Румпология – всеки списък трябва да си има край и не можем да се сетим за нищо по-подходящо от лъженауката, която поглежда в душата на човек през задника му. Нещо като гледане на ръка, но с още по-голяма площ за разгръщане на екстрасенсуалните способности. Буквално.

Ако не ви харесва начинът, по който се подиграваме с нещата, в които вярвате, елате да ни пребиете на адрес: https://www.facebook.com/FitWell.bg

* Думата "алтернативен" е много показателна за наличието на псевдонаучна смрад. Озъртайте се и се ослушвайте за нея с всички очи и уши, с които ви е дарил Създателят!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април