Колкото повече спокойствие, толкова повече секс

Или как стресът може да стане причина за сексуални дисфункции при мъжете
Колкото повече спокойствие, толкова повече секс

Да не мислите, че ароматните пръчици и приглушеното осветление, които вече са се превърнали в клише за еротична атмосфера, са просто някакви приумици на безнадеждните романтици? Съвсем не, драги приятели. От биологическа и психологическа гледна точка, за да се насладим на секса, действително имаме нужда от спокойствие. А щом няма спокойствие... е, казано съвсем прямо, няма да има и никакъв секс.

Нервната система е най-сложната в организма. Представете си само милионите послушни неврони, които я съставят. Представете си главния, гръбначния, малкия и продълговатия мозък. Тази чудовищно комплексна система ръководи и координира работата на всички останали в организма. След казаното дотук със сигурност няма да се учудите, ако ви споделим, че на науката тепърва предстои да открива как функционира тази нервна плетеница.

И въпреки това, ние вече разполагаме с нещо като част от отговори на загадката. Като например, как вашата нервна система може да ви скрои гаден номер в любовното ложе. Всъщност, това е съвсем лесно – просто малко след любовната игра се сетете, че утре имате да подписвате важен договор с клиент, или че сте забравили баба си на летището, и ентусиазмът ви веднага ще се изпари.

Говорим за не какъв да е ентусиазъм, а за мъжката ерекция и за това как стресът може да й свие сармите за стотни от секундата. На практика, нещата опират до функциите на вегетативната нервна система и нейните дъщери – симпатиковата и парасимпатиковата нервни системи.

Както сме казвали и преди, първата "действа", когато сме активни – работим, стресираме се, изпитваме радост, спортуваме, а втората – когато си почиваме.

Чисто функционално, за да получите ерекция, господа, трябва да сте спокойни, сиреч – да натиснете копчето на парасимпатиковата система. И, разбира се, когато заедно с вашата половинка съвсем лежерно изпитвате нежност, възбуда, страст и каквото още се сетите, резултатите са налице. Самолетът полита, както казваха в една реклама, ха-ха. Когато страстите се нажежат до неузнаваемост обаче, вие излизате от първоначалния покой и задействате симпатиковата нервна система. За останалото се разказва в книги, филми и списания.

Но да се върнем към баба ви, която от час и половина ви чака съвсем сама на летището. Блажено забравил за това, вие се гушкате в леглото. Приятно ви е, готов сте за подвизи, но не щете ли, изведнъж ви щраква: баба ви! Е на летището! Съвсем сама! И се чуди къде сте вие, да!

Нали се сещате, че първото, което ще се случи, е катастрофа? Кръвта ви ще изстине, сърцето ви ще спре за миг, нещо ще ви пререже през корема и самолетът ще падне. Ще се облечете набързо и край с креватните истории.

Случаят с бабата може и да е изключение, но той е реално превъплъщение на стреса. Има и още по-тъжни примери за мъже и жени, които дори не успяват да се предразположат един друг, за да стигнат до постелята. Световната тенденция за увеличаване на стерилитета, причинен от стрес, навярно е свидетелство, че подобни двойки се срещат все по-често.

Колкото повече опознаваме стреса, толкова повече осъзнаваме неговите многобройни и негативни ефекти. В резултат на това следва да правим много повече съзнателни усилия, за да ги предотвратим. Нека следващия път, преди да се отправим към спалнята, се уверим, че сме оставили всички тревоги на някое друго място.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май