Колко е затлъстял американецът

Нагледно и в контекст
Колко е затлъстял американецът

Какво, ако ви кажем, че индексът на телесната маса на средностатистическия американец на средна възраст е 29? Това е почти като да разберете, че холестеролът ви е 7,2 или че гликемичният индекс на ориза е 64. Някакви числа, които сами по себе си не означават нищо.

Добре, в случая с ИТМ имаме и възможност за съпоставка. При Японците на тази възраст, например, той е 23,7, при холандците е 25,2, а при французите – 25,55. И какво от това, след като хората са свикнали да съдят за тялото си предимно по начина, по който изглеждат в огледалото?

За щастие, на артистът Николай Лам му е хрумнало не само да изобрази средностатистическия американец, но и да го постави за сравнение с изброените три други екземпляра, чиито числа са по-малки. Изображенията са базирани на официална информация за всяка една от държавите и показват нетрениращи мъже с тяхната средна за нацията височина и обиколка на талията.1062220Nickolay Lamm

Изненадващо е, че по-голямото число всъщност не изглежда така, както повечето от нас си представят "затлъстелите американци". Факт е, че в Америка има хора, които дори не могат да се придвижват заради килограмите си, но съществуват и цели градове (дори щати), където здравословният начин на живот е издигнат в култ. В една толкова огромна държава има място за всякакви крайности и в крайна сметка средният резултат изглежда доста приемливо на фона на народите, за които знаем, че живеят доста "по-умерено". Освен това техническата дефиниция за затлъстялост е ИТМ над 30, което поставя средностатистическия пример тук в категорията "с наднормено тегло".1062224Nickolay Lamm

В заключение пак отбелязваме, че индексът на телесната маса не трябва да се приема като напълно обективен показател за това колко сме пълни или слаби. Понякога огледалото върши доста по-добра работа.

Посетете ни и на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май