Колко е болна сградата, в която работите?

Ще разберете веднага!
Колко е болна сградата, в която работите?

Уви, отново е понеделник. В случай, че и вие като нас, се трудите в офис, вероятно вече сте заели своето работно място и даже сигурно сте прилично затрупани с работа.

Нещо повече: може би току-що сте имали посещение от шефа си и вече усещате как вълна на негодуване и дискомфорт засяда в гърлото ви.

Е, не прехвърляйте цялата вина за състоянието си върху висшестоящите. Преди да излеете гнева си (само мислено вероятно), отворете хубаво очи и се огледайте. Къде се намирате всъщност?



S.O.S. SBS!

Оказва се, че има голяма вероятност мястото, в което работите, да е основната причина за неразположението ви. Всъщност, през последно време с административните сгради се свързват редица заболявания, засягащите дихателните пътища.

Най-общо казано терминът "синдром на болната сграда" (sick building syndrome – SBS) се използва за помещения с подчертано голямо натрупване на вредни вещества и липса на на адекватна вентилация, която да ги унищожи.

По данни на Световната здравна организация до 30% от новите и реконструираните сгради по света вероятно са "болни".

Радонът, например, който е природен радиоактивен газ, се просмуква от земята през стените и се задържа учудващо добре в стаята, в която работите. Обаче той е по-чест посетител на модерните, енергоспестяващи сгради, които не разполагат с лукса на отварящите се прозорци.

Старите помещения не са особено гостоприемни към радона, тъй като там движението на въздуха е по-свободно.

На практика много лесно може да разберете дали сградата е виновна за лошото ви настроение и понижения ви тонус. Ако се прибирате вкъщи с облекчение и главоболието ви секва изведнъж, това е сигурен знак, че работното място буквално трови здравето ви.

 

 

Какво можете да направите?

По принцип работодателите са длъжни да осигурят нормално функционираща работна среда и, разбира се, подлежат на санкции, ако пренебрегнат това си задължение.

Обаче е твърде вероятно все пак да не му обърнат внимание. По-разумно е да се погрижите за здравето си сами.

Обядвайте навън и си правете чести почивки за глътка свеж въздух. Ако офисът е достатъчно голям и няма твърде много хора в него, може да поставите цветя в саксии на ключови места.

Вдишвайте през носа и като сте тръгнали да тренирате дишането, упражнете дълбокото коремно дишане. То е добър приятел на имунната система, а за да се справи с радона, тя има нужда от солидна подкрепа.

Е, пожелаваме здраве на сградата, в която работите, и шеметно работеща вентилация!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май