Кои хранителни продукти не трябва да приемаме на гладно?

Кои хранителни продукти не трябва да приемаме на гладно?

Здравословното хранене не е лесно за всеки съвременен човек. Още със събуждането ежедневието ни въвлича в своя ритъм. Бързайки за работа или по други дела, често не ни остава време да помислим за закуската. Обикновено, отваряйки хладилника, грабваме първото, върху което ни се спре погледът, но това съвсем не е правилно, защото има продукти, които не е добре да приемаме на празен стомах, тъй като консумацията им на гладно може да бъде причина за появата на гастрит, умора, разсеяност и повишаване на кръвната захар. Нека видим кои са те...

Хранителни продукти, които не трябва да консумираме на гладно

Сладки изделия на празен стомах

Пастите, вафлите, шоколадовите бисквити и други подобни изкушения, които съдържат много захар, не дават никакви полезни вещества на човешкия организъм. Освен това бързото усвояване на такива храни води до раздразнение на панкреаса. Във връзка с това в организма се произвежда инсулин. Сладките изделия повишават нивото на захар в кръвта, след което стойностите се понижават и вместо човек да се чувства бодър, той започва да изпитва известна умора и дори апатия. Едва ли някой иска да се чувства така още от сутринта...

Пресни плодове и зеленчуци за закуска

Спорни са полезните ефекти на пресните плодове и зеленчуци, когато се консумират сутрин за закуска, тъй като фибрите, които съдържат, предизвикват раздразнение на лигавицата на стомаха, което може да причини болка, подуване и тежест. По-добрият вариант е да се приемат на малки парчета в комбинация с мюсли или каша, тъй като по този начин ще се улесни преработката на плодовете и зеленчуците в стомаха.

Плодове на празен стомах

Не се препоръчва консумацията на круши, цитрусови плодове и банани сутрин на гладно.

Круши на гладно

Крушата съдържа груби влакна, които може да бъдат причина за подуване и дискомфорт. Затова този плод е най-добре да се яде 1-2 часа след закуска.

Цитрусови плодове на гладно

С хапването сутрин на гладно на иначе вкусните и полезни цитруси може единствено да си "подарите" гастрит. Соковете от тези плодове също не са подходящи, тъй като се получава раздразнение на стомашната лигавица. Ако вече страдате от подобен проблем, тогава задължително забравете за витаминозните екзотики, преди да сте закусили.

Банани на гладно

Бананите са засищащи плодове, които не дразнят стомаха, но въпреки това не са подходящи за консумация сутрин преди закуската. Причината е, че в тях има много калий и това би могло да доведе до минерален дисбаланс, което от своя страна да бъде предпоставка за сърдечносъдови заболявания.

Гладът и ниските нива на глюкоза затрудняват заспиването и предизвикват ранно събуждане. Интересното е, че липсата на сън увеличава нивата на хормоните на глада. Това ни кара да консумираме повече храна на следващия ден, ако сме пропуснали вечерята.

Разбира се, храненето преди сън не е добра идея, освен ако не заложите на млечните продукти, тъй като те съдържат калций и магнезий. Тези хранителни вещества осигуряват здрав сън.

Консумация на пресни зеленчуци преди закуската

Ако първото хранене за деня се състои от салати, съдържащи пресни зеленчуци, рискувате да си причините подуване на стомаха. Зеленчуците са богати на груби фибри, които могат да окажат допълнително натоварване на стомаха, причинявайки метеоризъм и болки.

Кисело мляко

В повечето случаи, когато решим да закусим здравословно, прибягваме към киселото мляко. А това не е правилно. Не, консумацията на кисело мляко на празен стомах не е вредна за здравето, но продуктът дава повече полезни вещества на организма, когато човек го консумира, след като вече е закусил с нещо друго. Обяснението е изключително просто – млечнокиселите бактерии, съдържащи се в киселото мляко, се унищожават от солната киселина в стомаха, чието количество е по-голямо, ако не сме закусили, отколкото след хранене.

Тестени закуски/печива

Хапването на така любимите на много от нас печива (топли хлебчета, кифлички и други подобни тестени изделия) предизвикват газове, подуване и тежест в стомаха. Освен това тяхната консумация се отразява неблагоприятно на настроението и предразполага човек към апатия. Затова те не са добър вариант за закуска. Какво по-лошо от "кисел" старт на новия ден?

Пикантна храна

Консумацията на храни, овкусени с пикантни подправки (например лют пипер), на празен стомах може да раздразни лигавицата на стомаха, което е много вероятно да доведе до образуването на стомашни киселини и спазми. Киселините имат остър характер и са в състояние да нарушат храносмилателния баланс.

Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) не трябва да се приемат на празен стомах, защото това не само намалява тяхната ефективност, но и може да причини сериозни здравословни проблеми като стомашно кървене. Ако се налага да приемате НСПВС, първо хапнете нещо. В случай че нямате тази възможност, приемете лекарството с прясно мляко или с обилно количество вода (това ще намали отрицателните ефекти на НСПВС).

Източник: Framar.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май