Кои таблетки не трябва да се делят на половинки?

Кои таблетки не трябва да се делят на половинки?

Често задаван въпрос, вижте отговора от специалистите. Таблетките могат да се делят наполовина само ако това е указано в листовката с инструкции към лекарството или е препоръчано от лекуващия лекар. Всъщност специалистите обясняват, че е напълно допустимо човек да раздели хапчето на две, трябва обаче да обръща внимание на формата и предназначението на препарата.

Така например таблетките, покрити със специална обвивка, която се разтваря в червата, не бива да се делят.

Причината е, че активното вещество, без защита на обвивката, попада в киселата среда на стомашния сок и губи лечебните си свойства, поясняват те. 

Освен това е важно да разберете следното: ако не съумеете да разделите точно поравно хапчето, в организма може да попадне повече или по-малко от дозировката. По-голямата част от разделеното хапче едва ли ще навреди, но по-малката няма да допринесе за излекуване на болестта.

Няма кой знае каква тайна за това как правилно могат да се делят, да се чупят хапчетата и по-скоро – кои могат да се делят. Много просто, тези, които имат чертички (резки), разбира се, че могат да се делят. Те позволяват лесно да счупите хапчето на 2 или 4 части. 

Ако нямат резки, не опитвайте да ги делите, а си купувайте необходимата ви дозировка, съветват доктори. Но не го правете без знанието на лекуващия ви лекар, особено ако лекарството има противопоказания като всеки медикамент, пише zdrave.to.

ключови думи:
таблетки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май