Когато малката нужда стане голяма...

Мозъкът прави странни неща :)
Когато малката нужда стане голяма...

На 29 септември тази година за пореден път бяха връчени Нобеловите награди. Но не кои да е Нобелови награди, а Ig Nobel awards, които са нещо като пародия на оригинала. Те се раздават на авторите на най-абсурдните изследвания, които можете да си представите (ако не можете да си представите, става дума за разбулване на мистерии от тип "Защо някои австралийски пчели непрекъснато се опитват да оплождат празни бирени бутилки?").

Може да ви се стори странно, но отговорите на подобни въпроси могат да бъдат много интересни, дори полезни. Тази година с Ig Нобелова награда в категория "Медицина" бяха удостоени два различни колектива, впуснали се в изследването на един доста наложителен, така да се каже, проблем, а именно: Какво се случва с когнитивните ни способности, когато много, ама много ни се ходи до тоалетната по малка нужда?

Едната публикация се фокусира върху времето за реакция на участниците в тест за памет. Става дума за хора в зряла възраст, пред които минават изображения на карти за игра. Те имат за задача да натискат различни бутони, взависимост от това дали боята е червена или черна и в случай, че две последователни карти се повтарят. А, и много важно – на всеки 15 минути трябва да пият по четвърт литър вода.

Когато малката нужда стане голяма...inm.comОсвен това, екипът от учени периодично се интересува до какви граници е достигнала нуждата на субектите, като възможните отговори са по скала, варираща от "Нищо не чувствам" до "Обожеобоже! Мислячещенамокрягащите!". За достигането до "отчаяния" край на скалата участниците се нуждаят средно от два часа и 20 минути или от малко над 2 литра вода. Преди да ги пуснат до тоалетната обаче, те са заставени да направят теста за един, последен, път.

Въпреки че прецизността на героите в експеримента остава непроменена, реакциите им осезаемо се забавят с доближаването на критичния момент. Коментарът на учените е, че подобна деградация е съпоставима с ефекта от една безсънна нощ или наличието на 0.5 промила алкохол в кръвта.

Втората отличена публикация има за цел да проучи как голямата малка нужда се отразява върху способността ни да контролираме импулсите си. Началото е поставено с класическия тест на Струп, където наименованията на различни цветове се изписват с противоречиви краски, ето така:

Кирил РусевИдеята е, че изчитането на списъка на глас е лесно, но назоваването на цвета, с който е изобразена съответната дума, изисква известни усилия. Това е така, понеже за целта трябва да потиснем първоначалния си импулс просто да произнесем написаното. Всички участници се справили еднакво бързо с първата част (прочитане на думите) от теста независимо от нуждата си да уринират. Оказало се обаче, че в колкото по-голяма спешност се намирали те, толкова по-бързо било представянето им във втората част (назоваването на цвета).

Авторите коментират, че волевото потискане на моторните ни рефлекси (в случая – необходимостта да посетим онова помещение) ни помага да преодолеем и други импулси. Те проверяват тази си хипотеза по още няколко начина. Например, връчват на половината участници по 700 мл вода и изчакват 45 минути. После им задават редица въпроси, свързани с придобивки от различен характер като: "Какво предпочитате – да ви дадем 16 долара утре или 30 долара след пет седмици?". И докато логичното предположение е, че напоените субекти са предпочели да получат 50 стотинки за тоалетна ВЕДНАГА!, те всъщност са избрали дългосрочния вариант с 30-те долара. Същият е бил резултатът, когато вместо да пият вода, участниците са били заставени да открият думи като "тоалетна" и "пикочен мехур" в пъзел от букви. След това изпитание в тях се породило не само внезапно желание да се облекчат, но много по-голяма склонност да се навият на по-крупната и отложена във времето придобивка.

Когато малката нужда стане голяма...inm.comЕто как задълбоченото знание за изкуството на "стискането" може да ни помогне да вземем по-далновидни решения. Да изядем ли тази вафла, която е пред очите ни сега, или да изчакаме да се приберем вкъщи, където има домашно приготвена и питателна храна? Да приемем ли 10 лв, за да участваме в научен експеримент,  или да си пикаем където и когато си пожелаем? Двете изследвания сякаш достигат до противоречиви заключения за това как нуждата да се облекчим влияе върху мисловните ни процеси, но на практика техните автори търсят отговорите на различни въпроси.

И ако комбинираме двата резултата, бихме могли да кажем следното: Ако сте на зор, е много вероятно да направите добър избор на нов автомобил. Преди да го подкарате, задължително минете през тоалетната обаче!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 14.10.2011 | 14:21
    Отговор на коментар #1 от : А и, между другото, този тест на Струп е много сериозна и забавна работа. Не знам в коя фаза на спешност бях, но определено ми отне малко време и концентрация :)
  • 1
    от Не е посочен | 14.10.2011 | 14:16
    "Двете изследвания сякаш достигат до противоречиви заключения за това как нуждата да се облекчим влияе върху мисловните ни процеси, но на практика техните автори търсят отговорите на различни въпроси." :D

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май