Ковид-19: Как да разпознаете усложненията

Ковид-19: Как да разпознаете усложненията

България е на прага на вълна от варианта Омикрон. С уговорката, че всеки трябва да се консултира с личния си лекар, публикуваме съветите на д-р Аспарух Илиев. Той е един от лекарите, които дават във фейсбук всекидневно научна информация, свързана с пандемията. Д-р Илиев е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, завършил е медицина в София през 2000 г. Професионалната му кариера е минала през институтите "Макс Планк" и "Паул Ерлих" (агенцията по ваксините) в Германия. Хабилитиран е в две специалности - анатомия и хистология и фармакология и токсикология.

Когато сте с ковид, е добре да не се стряскате и да не изпадате в паника. На първо място - не прекалявайте с лекарствата. Няма магическо средство срещу ковид. Едно от верните твърдения на Мангъров беше, че при леки форми е достатъчно парацетамол, супа и евентуално аспирин.

Особено важно е да НЕ се приемат от самото начало орални (таблетки) кортикостероиди (инхалаторни можете) - те потискат имунитета. Вземането им в самото начало може дори да удължи болестта. Авирон няма да ви навреди, но няма и да помогне - това е хранителна добавка. Важно е да пиете много течности, да се наспивате и да няма никакво натоварване. Също така няма нужда да взимате противосъсирващи при леки форми на ковид. Не интерпретирайте сами параметъра "д-димери", той не е задължително свързан с тромбози.

Важно е да се разпознаят усложненията на състоянието по няколко критерия:

- Спадане на сатурацията. Купете си пулсоксиметър и преди ползването изчистете ръцете си и ги разтрийте хубаво, трябва да са топли.

- Засилваща се кашлица със задух. Леко покашляне е едно, кашлица с усещане за липса на въздух - съвсем друго.

- Температурата е нещо особено важно - под 37.5-6 трудно можем да кажем, че има някакво значение. При ковид (особено при неболедували неваксинирани) често е 2-3 седмици с непрекъснато повишаване и спадане. Ако забележите, че температурата остава по-дълго време висока (над 38) и "светлите" периоди намаляват, това е белег за консултация с лекар.

- Отпадналост, която не преминава, а се засилва. Невъзможността да си вършите нормалните всекидневни задачи вкъщи е белег за влошаване.

- Храчки и сополи, които от безцветни стават мътни, жълти, жълто-зелени, сиви - говори за вероятно вторично бактериално развитие. Едва тогава има смисъл от антибиотици, не по-рано.

- Неадекватност, неориентираност, засилваща се сънливост може да са белези за мозъчно засягане.

- Ако сте ваксинирани и все пак се разболеете, почти винаги симптомите са хрема, болки в гърлото, отпадналост, краткотрайна загуба на обоняние, евентуално разстройство. След няколко дни това състояние преминава и тялото се възстановява. Лигавиците (гърло, нос, уста) имат малко по-слаба защита и активирането на имунитета отнема време. Важното е, че вирусът не прониква из кръвообращението.

- Витамини (С, D (не повече от 1000 - 2000 единици на ден)) и микроелементи (като цинк) не са доказано полезни, но и не вредят. Не прекалявайте с витамин D - натрупва се и може да е токсичен в много високи дози.

- Бромхексин, антистенокардин, фамотидин нямат доказан защитен ефект и приемането им в началото може да не навреди, но няма и да помогне.

- Ивермектин засега няма доказан ефект и може да е токсичен за черния ви дроб. Колхицин засега не е доказал категорично ефекта си и не го препоръчвам в ранните етапи на болестта. В същото време може да има странични ефекти.

Пийте течности! Ако вие или близките ви сте болни, очаквайте най-тежко протичане при неваксинирани неболедували. Преболедувалите и ваксинираните ще имат по-леко протичане, въпреки че винаги има изненади, особено ако последната ваксина или преболедуването лежат назад във времето.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април