Какво представляват противоалергичните лекарства?

Какво представляват противоалергичните лекарства?

Противоалергичните лекарства, известни още като антихистамини и H1-блокери, се използват за овладяване на алергични състояния, както и превантивно при анамнеза за алергии. Те са химически вещества, предназначени да предотвратят контакта на хистамина в човешкия организъм със съответните рецептори и да осуетят действието му, облекчавайки симптомите и подобрявайки състоянието при контакт с алергена.

Нека разгледаме какви са ползите от тях, различните групи противоалергични лекарства и в какви форми се предлагат.

Ползи от противоалергичните лекарства

Ползите от противоалергичните лекарства включват бързо действие срещу острите алергични реакции, потискане на зачервявания и сърбеж при обриви и ухапвания от насекоми, облекчаване на симптомите на алергичния ринит, предотвратяване на бронхоспазмите и успокояване на кашлицата. Те са ефективни както в острата, така и в късната фаза на алергичното възпаление.

противоалергично лекарство

 

На какви групи се делят?

Съществуват три групи H1-блокери, които се различават по своите характеристики и странични ефекти, от които:

  • първа – първите разработени антихистамини, които може да преминават през кръвно-мозъчната бариера и да се свързват с H1 рецепторите в мозъка. Това често води до сънливост и други централно нервни странични ефекти като замъглено зрение, сухота в устата и затруднения при уриниране;

  • втора – разработени са, за да намалят страничните ефекти, свързани с първата група, като по-специално се фокусират върху намаляването на сънливостта и другите централно-нервни странични ефекти. Тези лекарства са по-селективни към периферните H1 рецептори и е по-малко вероятно да преминат кръвно-мозъчната бариера;

  • трета – това са най-новите антихистамини, които са още по-селективни. Те са разработени от метаболити антихистамини от втора група блокери или може да бъдат напълно нови молекули. Тези лекарства са предназначени да предотвратяват алергичните реакции без да влияят на централната нервна система, което ги прави подходящи за дългосрочна употреба без риск от сънливост или други подобни странични ефекти.

Това разделение на няколко вида групи позволява на лекарите да изберат най-подходящото лекарство за всеки индивидуален случай, като се вземат предвид потенциалните странични ефекти и нуждите на пациента.

Различни форми на противоалергични лекарства

Противоалергичните лекарства се предлагат в множество форми, за да отговорят на разнообразието от алергични реакции и предпочитанията на пациентите. Всяка от тях има своите специфични приложения. Какви са те?

  • таблетки и капсули – предназначени за общо облекчаване на симптомите на алергия, като кихане, сърбеж в носа и очите, обриви и се приемат в разтвор с вода;

  • назални спрейове и очни капки – локализират и облекчават симптомите в специфични области, намалявайки възпалението и дразненето;

  • кожни кремове и гелове – ефективни при лечение на кожни алергични реакции, като обриви и екзема, като предлагат незабавно облекчение.

Честотата на прием на противоалергични лекарства може да варира в зависимост от конкретния препарат и инструкциите на лекаря. Обикновено, обаче, се приемат веднъж на ден или на всеки 12 часа. Също така, има някои лекарства, с които не трябва да се комбинират с противоалергични, нампример – седативни, за хипертония, както и някои хранителни добавки.

Преди да започнете прием на противоалергични лекарства, е важно да проведете консултация с лекар, който може да ви предложи индивидуална медицинска оценка и да препоръча най-подходящото лечение за вашия случай. Физическите и онлайн аптеките предлагат удобен начин за закупуване на лекарства, но е важно да се уверите, че избраните от вас продукти са подходящи и безопасни за вашето състояние.

ключови думи:
алергии лекарства

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май