Какво казва цветът на урината за здравето ви

Първи стъпки в самодиагнозата по малка нужда
Какво казва цветът на урината за здравето ви

Всеки ден срещаме из глобалната мрежата най-различни интригуващи статии. "Виж какво казва цветът на колата ти за твоя характер". "Виж какво казва цветът на дрехите ти за твоята сексуална ориентация!". "Виж какво казва цветът на очите ти за любовника на майка ти!!"."Виж какво казва склонността ти да четеш тъпи статии за твоето интелектуално ниво!!!".

Добре, де, това последното си го измислих. Както и другите, в интерес на истината, но няма как да не се съгласите, че поне 34% от интернет се крепят на презумпцията, че е възможно да научиш някакви неща за хората по цвета им (или по цвета на техните вещи). Та това си е чист расизъм!

Кажете ми, кому е нужно да вярва в подобни глупости, при положение, че съвършеното му човешко тяло по няколко пъти на ден излъчва в тоалетната един поток (буквално!) от информация за него? За здравето му, което е по-важно от всичко останало на този свят. Още от незапомнени времена, далеч преди изобретяването на съвременните методи за изследване, човечеството е използвало урината като диагностичен показател.

Нейният цвят, наред с миризмата и гъстотата й, може да разкрие изключително много за здравословното ни състояние. Е, истина е, че въпросните показатели често се тълкуват доста погрешно от незапознатите с материята, но затова специалистите от Cleveland Clinic са създали отлично нагледно помагало, което обобщава векове човешки опит в няколкостотин квадратни пиксела. Ние, от своя страна, го откраднахме и преведохме на български.

Направете своята справка по-долу и помнете, че ако имате каквито и да било съмнения, че урината ви изглежда странно, най-добре е да се видите с личния си лекар, вместо да прибягвате до по-нататъшна самодиагноза и самолечение.1130056Кирил Русев/FitWell.bg

В заключение ще напомним, че цветът на урината може да бъде повлиян от много странични неща като богата на естествени пигменти или изкуствени оцветители храна, както и от някои лекарства, разхлабителни средства и химиотерапия. И въпреки че по окраската на това, което пикаете, можете да научите доста за себе си, още повече ще разберете, ако отидете при специалист, който да подложи урината ви на лабораторно изследване.

Бъдете здрави и не забравяйте да се хидратирате. Не задължително с по 8 чаши вода дневно, както съветват "експерти", а с толкова, колкото е необходимо, за да не уринирате в притеснителни цветове.  

ключови думи:
изследване урина цвят

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април