Какви функции изпълнява калият в тялото и кои са най-богатите на калий храни

Какви функции изпълнява калият в тялото и кои са най-богатите на калий храни

Калият, заедно с натрия, е основен електролит, участващ в регулирането на баланса на течностите, който играе ключова роля за здравето на сърдечно-съдовата система.

Калият поддържа много функции на тялото, включително сърцето и кръвоносните съдове, нервите и мускулите. Оптималният му прием може да намали риска от високо кръвно налягане, инсулт, диабет и камъни в бъбреците, пише forlife.bg.

В тази статия ще ви предложим няколко здравословни храни, богати на калий.

Какви функции изпълнява калият в тялото?

Калият е химичен елемент с пореден номер 19 от периодичната система. Той е открит от сър Хъмфри Дейви, чрез процес, наречен електролиза, няколко дни преди той да открие натрия.

И двата елемента имат жизненоважна роля в организма, като влизат в състава на калиево-натриевата помпа, чрез която се осъществява йонният транспорт.

Калият е необходим елемент за тялото, тъй като изпълнява множество важни функции като предаването на нервни сигнали и регулирането на мускулните контракции.

Той е отговорен за много важни роли в тялото, сред които:

Да поддържа нормално кръвно налягане.
Да предава нервните сигнали между органите.
Да контролира мускулните контракции.
Да осигурява оптимален воден баланс в системата.
Да балансира pH-то в тялото между киселинност и алкалност.
Да регулира храносмилането.
Да поддържа нормален пулс.
Да поддържа нормалната дейност на сърдечния мускул.
Резервите от калий присъстват предимно в клетките, в които поне 80% от минерала се намират в мускулните клетки, докато останалите 20% се съхраняват в костната тъкан, черния дроб и червените кръвни клетки.

Недостигът на калий причинява умора, раздразнителност и хипертония (повишено кръвно налягане).

Споделяме някои от най-богатите на калий храни, които можете да включите в диетата си.

1. Банани
Бананите са сред най-популярните храни, богати на калий. Един средно голям банан съдържа близо 400 мг калий, но и също така е добър източник на фибри и витамин В6, които са необходими за поддържане на добър метаболизъм.

2. Спанак
Тъмните листни зеленчуци също са сред храните, богати на калий.

В 100 г спанак се съдържат 449 мг калий. Също така в него се съдържат още и калций, желязо, цинк, магнезий, витамини А, С, К, каротиноиди и фибри.

Установено, че варенето и пърженето на листните зеленчуци увеличава техните антиоксидантни свойства.

3. Авокадо
Авокадото е не само с високо съдържание на фибри и полезни за сърцето мазнини, но също така в 100 г се съдържат 485 мг калий. В него откриваме още и здравословни мононенаситени мазнини, които са от полза за сърцето и повишаване на нивата на "добрия" липопротеин с висока плътност.

4. Сини сливи
Сините сливи са пълни с фибри, които подпомагат храносмилането, но също така в 100 г се съдържат 157 мг калий. Освен това в тях се съдържат още и витамини А, К, В6 и желязо.

5. Сушени домати
Сушените на слънце домати са чудесна добавка към салати, сандвичи, пица и сосове.  В 100 г се съдържат 3,427 мг калий, но това не е единствената им полза. Те се характеризират още и с високо съдържание на фибри, витамин С, К, витамини от група В, протеини, калций и магнезий.

6. Картофи
Картофите също са богати на калий, като в 100 г се съдържат 905 мг. Други сортове, като червени и сладки картофи, също са добър източник на този елемент. Те имат незаслужена лоша репутация като нездравословна храна, но всъщност в тях се съдържат и още много ценни вещества, като витамини С, В6, холин и полезни фибри.

7. Сушени плодове
Сушените плодове са добър избор за богата на калий закуска през зимния сезон. Дехидратирането на плодовете концентрира всичките им хранителни вещества, включително и калия.

В 100 г сушените кайсии се съдържат 1,850 мг от този елемент, а в 100 г сушени праскови – 996 мг. Сушените сливи или стафиди също са полезни храни, богати на калий, когато няма пресни плодове.

8. Нар
Нарът е изключително здравословен плод, като в 100 г съдържа 236 мг калий. Също така той е изобилен на куп други полезни вещества, като фолиева киселина и витамини С и К. Освен това съдържат повече протеини от повечето други плодове.

9. Млечни продукти
Освен на калций, млечните продукти също са сред полезните храни, богати на калий. В 100 г пълномаслено кисело мляко се съдържа повече от 155 мг калий, освен това зарежда тялото и с естествени пробиотични бактерии.

10. Боб
Бобовите култури са добър източник на растителни протеини и засищащи фибри, но освен това доставя и необходимите количества калий. В 100 г зрял боб се съдържат 1,406 мг, а в същото количество черен – 1,483 мг калий.

ключови думи:
калий

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май