Кажи ми как се смаляваш, за да ти кажа как си живял

Кои са факторите, които влияят върху ръста ни с напредването на възрастта
Кажи ми как се смаляваш, за да ти кажа как си живял

Пределно ясно е, че колкото повече години оставя зад гърба си човек, толкова повече сантиметри ръст губи кой знае къде. Всъщност, основната причина за това е износването на хрущялите между ставите, компресията на гръбначните дискове и донякъде – наличието на остеопороза.

Интересното обаче е, че различните хора остаряват по различен начин. Повече светлина върху този факт хвърля едно съвсем ново кохортно изследване, което обхваща близо 18 000 китайци над 45-годишна възраст. То установява, че с годините мъжете се смаляват средно с 3,3 сантиметра, докато жените губят 3,8 сантиметра (което вероятно има връзка с по-голямата заболеваемост от остеопороза). По-любопитно е как градското население се смалява по-малко от хората, живеещи в провинцията. Неграмотните мъже и жени губят респективно по 0,9 и 0,6 сантиметра повече от тези, които са завършили основно училище; гимназиалната диплома пък гарантира съхраняването на цял допълнителен сантиметър.

Смаляването, също така, се явява индикатор и за наличието други дегенеративни промени, бидейки свързано и с нарушения на когнитивното здраве. Недобрите резултати от тестове за краткосрочна памет се асоциират със значително снишаване на ръста; също така, хората, изгубили повече от височината си, са много по-неспособни да назоват датата и да разрешат елементарни математически задачи.

Екипът, провел изследването, коментира, че смаляването до голяма степен е генетически предопределено, но не бива да се изключва влиянието на фактори, датиращи от самото детство. Два примера за това са качеството и количеството на съня и храната по време на растежа.

Тоест, дори и привидно несвързана характеристика като ръста може да бъде показателна за нашето здраве. С остаряването и други фактори като консумацията на алкохол, тютюнопушенето, заседналият начин на живот могат да допринесат за смаляването. Тук образованието и жителството влияят по-индиректно, вероятно диктувайки именно не толкова здравословен начин на живот.

Най-неясна остава връзката между ума и ръста, но бихме могли да гадаем, че колкото повече акъл има човек на дърти години, толкова по-висок ще остане той. Или пък обратното... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май