Истината за(д) радиацията

Това, което ни плаши
Истината за(д) радиацията

Странно е колко огромни по значение събития могат да накарат обикновения човек да се погрижи за здравето си. Малките нямат тази сила.

Страшното земетресение в Япония и серията от аварии в реакторите на АЕЦ Фикушима- 1 дадоха добро основание на много българи да минат през аптеките и да се запасят с йод. За всеки случай, разбира се.

Обаче когато ядрена катастрофа удари по-голямата част от човечеството, може би е по-добре да обърнем първо внимание на фактите.

Ето ги и тях.


Ще донесе ли вятърът "японската" радиация у нас?

Малко вероятно е това да се случи поради отдалечеността на страната ни от Япония. Нещо повече: Световната здравна организация (СЗО) обяви, че рисковете за здравето на хората в глобален план са ниски.


Какво причинява?

Най-общо казано се извършва натравяне на организма, а то води до унищожаване на клетките, преждевременно стареене и евентуална смърт. Ясно е, излагането на радиация в продължителен период от време увеличава опасността за здравето.

Повръщане, гадене, световъртеж и диария са само част от симптомите на радиационното облъчване. Те могат да бъдат наблюдавани минути до дни след катастрофата.

Нещо повече: възможно е човек да развие радиационен синдром, но симптомите да продължат само минута. Това означава, че поне за кратък период заразеният би могъл да изглежда и да се чувства добре, но да не разбере, че е бил облъчен.

Разбира се, към основните показатели трябва да добавим и загубата на апетит, умората, треска, припадъци и кома. Това състояние може да продължи от няколко дни до месеци.

 

Какви нива на радиация са опасни?

Годишно хората са излагани на естествена радиация от около 2 милисиверта (сиверт=мярка за измерване на радиация). За сравнение, нивата на радиация около централата в Япония са достигнали 400 милисиверта.  Всъщност 2, 000 сиверта са сигурна гаранция за загуба на съзнанието и смърт от няколко минути до часове.

 

Помага ли йодът срещу радиационно натравяне?

Не точно. Той може да забави усвояването на радиоактивния йодид от организма, чрез вдишване от страна на щитовидната жлеза.

За съжаление, йодът няма силата да предпази от увреждане всички органи на тялото или да оправдае щетата, нанесена върху щитовидната жлеза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май