Излекувайте хъркането с музика

Възможно ли е да прогоним сънната апнея с диджериду?
Излекувайте хъркането с музика

Понякога си мислим, че светът около нас е проектиран с една-единствена цел – да съсипва съня ни по всевъзможни начини. Съседските свади и купони, среднощният бюлетин на уличните кучета, мигащата тротоарна лампа, авто- и мотосадисти със състезателен дух – това е само миниатюрна част от изненадите, които съдбата ни е приготвила за тази вечер.

В този ред на мисли, просто няма как да не обърнем внимание на едно състояние, известно като (четете внимателно!) обструктивна сънна апнея. Това е синдром, който се характеризира със спиране на дишането за кратки периоди по време на сън. Най-характерните симптоми са юнашко хъркане, тежко дишане, задавяне и други подобни звукови ефекти. Последните често лишават околните от възможността да спят спокойно и вместо това ги обричат на непрестанно подсвиркване, ръчкане и бой с възглавница. Самите боледуващи също не се радват на особено здрав сън – обикновено заспиват трудно и рядко се събуждат отпочинали на сутринта.

Много от причините за хъркането и останалите симптоми на сънната апнея се асоциират с временно стесняване на дихателните пътища, което води до тяхното частично, а понякога и пълно блокиране. Често страдащите от този синдром са с наднормено тегло, тъй като разполагат с повече мека тъкан около дихателните пътища, което допълнително увеличава вероятността от блокирането им.

На пациентите с остра форма на заболяването обикновено се предписва CPAP (СИПАП) апарат. Това е машина, която е предназначена да поддържа постоянно налягане в дихателните пътища, като по този начин им помага да стоят отворени през цялото време. А какво остава за тези, които не се нуждаят от СРАР, но въпреки това възпрепятстват собствения си и на цялото домакинство комфорт през нощта и на целия следващ ден?

Остава им да се научат да свирят на диджериду! Това е традиционен австралийски духов музикален инструмент, който напоследък придоби популярност и у нас. Боравенето с него изисква специфично дишане, известно още като циркулярно.

Науката има сериозни основания да счита, че циркулярното дишане може да изиграе ролята на своеобразна тренировка за втвърдяване на дихателните пътища. Тези основания са подкрепени от проведен наскоро експеримент с хора, страдащи от обструктивна сънна апнея. Учените връчват на последните по едно диджериду и им осигуряват безплатни уроци в рамките на 20 минути дневно, 5 дни в седмицата. Накрая на изследването пациентите, усвоили циркулярното дишане (както и техните партньори), могат да се похвалят със значително по-здрав сън и много повече енергия и бодрост през деня.

Бихме могли да предположим, че тези, които не искат да се научат да свирят на диджериду, могат да опитат просто да усвоят циркулярното дишане. Това е техника, предназначена за произвеждането на непрекъснат звук, което се постига чрез едновременно вдишване през носа и издишване през устата. Ще ви изчакаме, докато опитвате...

Трудно е, нали? И ние не го владеем този номер. Но много музиканти могат и не всички свирят на диджериду. Сред тях има флейтисти, тромпетисти, гайдари и други. По наши бързи проучвания, рекордът за най-продължителен тон се държи от саксофониста Geovanny Escalante и е в рамките на 90 минути и 45 секунди.

Не можем да ви гарантираме, че лечението на сънната апнея се крие в овладяване циркулярното дишане. Но ако партньорът ви носи прякора "Дърворезачката" и се намирате на ръба на лудостта, нищо не ви пречи да му (й?) подарите диджериду за рождения ден. А дори и да не се научи на свири на него, ще добавите малко екзотика към обзавеждането у дома.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май