И ние имаме райета

Но в повечето случаи не ни личи... за щастие
И ние имаме райета

Преди време сме си мислели, че зебрите са бели животни на черни райета. Впоследствие, с развитието на технологиите, сме разбрали, че ембрионите им първоначално са чисто черни на цвят, а райетата се формират впоследствие.

Още по-преди сме си представяли, че хората нямат райета. Това е било до началото на миналия век, когато един немски дерматолог на име Алфред Блашко оповестява, че това съвсем не е така. По това време той усилено се занимава с изучаването на различни дерматози и профилактиката на венерически заболявания. Това му позволява да забележи, че има хора със съвсем различни проблеми, но напълно сходни шарки по кожата.

Те съвпадат без значение дали болестта е наследствена или придобита, независимо от пол, възраст и раса. Характеризират се с V-образна шарка на гърба, S-образни линии по гърдите, корема и отстрани, прави черти по ръцете и краката, както и с вълнообразни и спираловидни форми по главата. Разбира се, тези контури са кръстени на откривателя си и се наричат "линии на Блашко". Интересно за тях е, че не съвпадат с нито една система в човешкото тяло – не следват очертанията на нерви, артерии, вени, фасции, мускули, не отговарят нито на лимфната, нито на ендокринната системи.

87b91bc9-4a11-df3c-d9da-4c27edb870adScience BlogsВ интерес на истината, никой няма представа какъв е произходът на тези очертания. Самият Блашко (както и други учени впоследствие) е бил на мнение, че разположението им отразява формирането на епидермиса по време на ембрионалното развитие, но засега няма доказателства за това. Фактът обаче е, че когато кожата бива поразена от наследствени или придобити проблеми, те се отразяват по въпросните линии.

Тоест, може да се каже, че здравите хора никога няма да имат съмнителното удоволствие да станат свидетели на собствените си райета... освен ако не са химери, разбира се. Преди да си помислите, че навлизаме в сферата на митологията, бързам да обясня, че тук не става дума за кентаври или минотаври, а за доста рядък случай на хора, съвкупност от два генетично различни видове клетки. Причина за това обикновено е сливането на два разнояйчни близнака в утробата на майката. Благодарение на това химерата се ражда с два комплекта генетични инструкции, вместо с един.

Случи ли се така, че кожата на химерата да носи клетки с голяма разлика в инструктажа на тема "пигмент", то тогава този човек ще има видими линии на Блашко. Ако разликата е по-малка, те могат да бъдат забелязани с помощта на ултравиолетова светлина.

Сега вече можете да бъдете спокойни, че и ние сме раирани животни. С тази разлика, че на болшинството от нас не им личи. Ако потърсите в интернет картинки на тема "Blaschko's lines”, ще разберете, че е било за наше добро. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април