Знаете ли с какво се лекувате?

Членове на английския парламент ще разследват фармацевтични компании за укриване на данни
Знаете ли с какво се лекувате?

Бидейки загрижени за здравето си, ние непрекъснато се стремим да си осигурим възможно най-добрите превенция и лечение. Тук често говорим на тема профилактика и в тази връзка не спираме да акцентираме върху това колко важно е да знаем откъде идва храната ни, как е отгледана тя, какво е нейното съдържание и оттам – как би могла да подейства на тялото ни.

Тези неща са също толкова важни, когато заговорим и на тема лечение, само че доста по-малко от нас се замислят за това. Да, продуктите на фармацевтичната индустрия подлежат на щателно изследване, но колко от нас в действителност знаят с какво се лекуват. Истината е, че понякога дори самите лекари, които предписват тези препарати, нямат достъп до всички данни от клиничните изследвания на компаниите в бранша, а това може да доведе до... ,нека ги наречем, грешки.

Следният текст ни бе предоставен от ИК "Изток-Запад" и засяга именно мерките, които британските власти предприеха във връзка с този проблем. Той е превод на една статия на Бен Адамс, която излезе в независимото издание PharmaTimes на 23 ноември 2012 година.

 

В рамките на следващите 12 месеца правителството на Великобритания ще разследва укриването на данни от клинични изпитвания от страна на фармацевтични компании, каза председателят на парламентарната здравна комисия.

На срещата на Алианса на Националната здравна служба, която се проведе в Борнмът, бившият министър на здравеопазването консерваторът Стивън Дорел потвърди, че членовете на парламента ще проучат въпроса "като приоритетна тема" през 2013 г.

Според "Бритиш Медикъл Джърнъл", Дорел заявил, че въпросът е "много близо до началото на списъка с теми", които комисията ще разглежда, но добавил, че трябва да "осигури консенсуса на 11 души със собствено мнение" в комисията, преди да съобщи повече подробности.

Темата излезе на преден план през септември 2012 г., когато епидемиологът доктор Бен Голдейкър издаде новата си книга Bad Pharma. В нея той критикува както фармацевтичната промишленост, така и Европейската агенция по лекарствата за това, че не позволяват на лекарите да видят всички данни от клиничните изпитвания на фармацевтичните компании.

760228inm.comМиналия месец "Бритиш Медикъл Джърнъл" обяви също, че ще публикува само изследвания на лекарства и медицински уреди - независимо дали са финансирани от промишлеността или не, - ако е налице ангажимент "съответните анонимизирани пациентски данни да се предоставят при основателно поискване".

Редакторката на списанието доктор Фиона Годлий каза, че е била принудена да предприеме този курс на действие, след като "Рош" в продължение на почти три години е отказвал на "Кокран Кълабърейшън" достъп до пълните данни, свързани с неговото лекарство против грип "Тамифлу". "Рош", отстъпвайки пред натиска, заяви, че обмисля създаването на нов мулдидисциплинарен обзор за разглеждане на данните.

Правителството купува лекарства "с огромни разходи"

Сара Уластън, парламентарен представител от Тотнес, член на здравната комисия и бивша лична лекарка, също се появи на съвещанието на Алианса на НЗС и каза, че е важно въпросът да се подхване сега, докато европейското законодателство е в процес на преразглеждане.

760227inm.com"Безопасността на пациентите е изложена на риск поради неподходящо предписани лекарства, когато лекарите не знаят пълните клинични данни. Европейското законодателство е в процес на преразглеждане, така че има определени аспекти от проблема, които спешно трябва да бъдат повдигнати, ако искаме да се включим в този процес.

Прекалено дълго сме оставяли правителството да купува лекарства с огромни разходи. Ако вземем [примера с] "Тамифлу", ние изразходвахме 500 милиона лири - по 1 лира на всеки 200 лири, похарчени от НЗС през 2009 г., - без действително да знаем всички данни от клиничните изпитвания. Смятам, че това е напълно неприемливо. Виждали сме го да се случва с толкова много други лекарства в миналото. Бихте ли си купили кола, без да знаете колко гориво харчи или какви са данните за безопасността?"

На откритото съвещание на ЕАЛ по повод прозрачността на изпитванията лобистката група на европейските фармацевтични компании - Европейската федерация на фармацевтичните производители и асоциации - каза, че иска "премерен подход", когато става дума за пълната прозрачност на данните от клинични изпитвания. Тя заяви, че иска да запази доверието и личните данни на пациентите и се опасява, че позволявайки на всеки да види данните, може да наруши правилата за поверителност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април