Зеленият чай предпазва мозъка

Полезен е срещу болестта на Алцхаймер
Зеленият чай предпазва мозъка

Ново проучване успява да идентифицира определена съставка на зеления чай – веществото epigallocatechin gallate (EGCG). Химично, то принадлежи към групата на полифенолите и от наблюденията на изследователите става ясно, че има свойството да смущава процеса на формиране на токсичните бета-амилоидни плаки.

Бета-амилоидни плаки се отлагат в мозъка при болестта на Алцхаймер. Те нарушават правилното протичане на връзките между невроните и различните отдели на мозъка и по този начин причиняват описаните симптоми.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване с прогресивен ход, известно с пораженията си – отслабване на паметта и способността за мислене, както и с промени в походката.

Предишни проучвания са обвързвали зеления чай с намален риск от болестта на Алцхаймер, но те не са успявали до момента да изяснят механизма на тези наблюдения.

Описаните наблюдения не само потвърждават предходните проучвания, подозиращи превантивната роля на EGCG, но и разкриват конкретните механизми на това благотворно действие.

Градивен елемент на плаките са бета-амилоидните мономери, които заедно формират олигомери (няколко свързани мономера). Използвайки ядрено-магнитен резонанс екипът е установил, че веществото EGCG ремоделира бета-амилоидните олигомери, пречейки им да образуват плаки.

Въпреки обещаващите резултати, екипът отбелязва, че за момента осигуряването на достъп на EGCG до мозъка е проблем. Ето защо продължението на това изследване ще се насочи към разработване на методи за преодоляването на препятствието.

Известно е, че всяка настъпила увреда в мозъка е необратима и затова на този етап основен акцент в поведението към тази болест е профилактиката и превенцията – стремежът на лекарите е насочен към максимално забавяне хода на заболяването и отдалечаване във времето на влошаването на симптомите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април