Защо студуват жените?

Защото са жени!
Защо студуват жените?

Има едно явление, което е толкова масово, че всички са го възприели за даденост и май никой не си задава въпроса защо е така. Е, след като вчера ми се наложи да стана около десет пъти, за да притварям и затварям един прозорец, нямаше как да не започна да търся отговори.

Разбира се, ако попитате произволен човек на улицата и той се осмели да поразсъждава, най-вероятно ще получите някакво полуобяснение във връзка с това, че дамите притежават по-бавен метаболизъм и толкоз. Подобно твърдение само по себе си може и да е истинно, но на практика не хвърля дори и най-мижав лъч светлина върху тъмното петно на настоящата загадка (но за това – малко по-нататък). В хода на разследването си обаче, аз се натъкнах на няколко интересни слънчеви зайчета, с които няма как да не ви светна в очите:

  • Жените имат по-голямо съотношение площ/обем в сравнение с мъжете и поради тази причина губят топлина доста по-бързо. Не бързайте да бягате, ще обясня на прост език. Идеята тук е, че количеството генерирана топлина се предопределя от обема (радиусът, повдигнат на трета степен), докато отделената топлина зависи от площта на кожата (радиусът, повдигнат на втора степен). Колкото по-малък е размерът на един човек, толкова по-малко е съотношението произведена/загубена топлина и съответно – толкова по-студено му е на съответния субект (субектка?).

  • 161fb321-0c71-021d-b148-651c7445e6a1inm.comЖените имат по-малко мускулна маса. Освен треперенето, мускулите имат и пасивна роля в топлофикацията на жилището, което наричаме човешко тяло. Както знаем, те са изключително добре кръвоснабдени, а колкото повече кръвообращение се случва в един организъм, толкова по-топъл ще е той. За трети фактор, който може би е от значение, научих наскоро от изследване, демонстриращо, че един специфичен протеин в мускулите (сарколипин) участва в пасивната термогенеза... при мишките.

  • Жените имат много по-нисък температурен праг на вазоконстрикция. Благодарение на вазоконстрикцията при ниски външни температури кръвоносните съдове в близост до повърхността на тялото се свиват и по този начин се осигурява повече кръв (и съответно повече топлина) за вътрешните органи. На практика е обратното на това, за което си говорихме малко по-рано във връзка с алкохола. Хипотезата тук е, че когато застудее, при жените този механизъм се задейства много по-бързо с цел на бебето да му е топло. Тази идея все още не е доказана от науката, въпреки че нежният пол наистина се отличава с по-ниска температура на кожата в студени условия.

  • 689221inm.comМъже...Жените изстиват по време на менструация. Предполага се, че има връзка с обезкървяването и някои хормонални промени. Тук повечето изследвания сякаш отказват да покажат разлика в резултатите между менструиращи и неменструиращи жени. Въпреки това, субективното усещане е налице и много дами могат да свидетелстват за това.
  • Жените наистина имат по-бавен метаболизъм! Едно изследване от 2000 г. демонстрира, че те изразходват много по-малко енергия в опит да се стоплят. Когато данните са приравнени с оглед различията в телесното тегло и процента подкожни мазнини обаче, се оказва, че разлика фактически не съществува. В този смисъл, жените наистина имат по-бавен метаболизъм, но по същия начин, по който лекият ви автомобил харчи по-малко гориво от УАЗ-ката на дядо ви.

  • Жените обичат да си казват! За разлика от повечето мъже, които дори и да умират от студ, ще се съблекат по къс ръкав, за да ви демонстрират колко са корави, жените са много по-склонни да преиграват.

  • Жените имат доста по-малко косми. Или поне се опитват да изглеждат, сякаш е така. Я! Това, което лети към мен, епилатор ли е? Ох...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април