Защо спим?

За да пораснем големи, здрави и умни
Защо спим?

Стига да не сте студенти, отдалечили се от родното място за първа година, знаете, че еженощният сън е необходимост. Това е нещо, без което тялото не може, и за разлика от глада и жаждата, намира начин да си набави рано или късно, с или без вашето съгласие. Днес битуват няколко неконкуриращи се теории за предназначението на съня и тук ще се опитаме на ви ги представим съвсем накратко.

Едно от предположенията касае възстановителната и градивна функция на този процес. Науката демонстрира, че лишаването от сън може драстично да забави оздравителния механизъм на тялото и да отслаби имунната система (и чувството ви за благоденствие, естествено!).

Изследване, проведено през 2007 година, лишава група плъхове от сън в продължение на 24 часа и после сравнява броя на белите им кръвни клетки с този при контролна група, която спи нормално. Оказва се, че този брой е намалял с 20%, което подсказва за сериозен спад в защитните сили на тялото. Друго интересно наблюдение на науката е, че бозайниците с по-продължителен сън разполагат с по-стабилен имунитет.

Съществува и положителна корелация между съня и анаболизма; едно изследване от 2000 година установява, че колкото по-продължително време прекарват мъжете в състояние на дълбок сън, толкова по-засилена е секрецията на хормон на растежа.

Смята се, че освен да ни възстановява физически, сънят служи и за умствено прегрупиране, позволявайки ни да обработим и съхраним натрупаната в будните моменти информация. Знае се, че липсата на сън може да наруши когнитивни функции като вземането на решения, извикването на определени спомени и въобще – мисленето. Ето защо, следващия път, когато ви хванат, че дремете на работното място, трябва да се застъпите за себе си. Все, пак никой не е бил уволнен за брейнсторминг в работно време, а вие правите нещо много по-продуктивно от това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април