Защо алкохолът е по-опасен за жените?

Със сигурност не, защото са по-крехки
Защо алкохолът е по-опасен за жените?

Въпреки че сме твърдоглави привърженици на относителното равноправие между половете, трябва да признаем на мъжете едно тяхно превъзходство. Точно така: могат да пият повече!

Не, че изгаряме от желание да се включваме в алкохолно състезание, но сме почти 100% убедени, че ще загубим, ако противникът ни е мъж. Добрата новина е, че вече знаем защо са ни толкова слаби ангелите.

Бързаме да споделим наученото с всички онези дами, които все още виждат нагласена история и известна доза несправедливост в тази работа.

Истината

И жените, и мъжете разполагат с черен дроб, нали? Ще не ще, той е този, който се нагърбва със задачата да преработи алкохола, неразумно приет по време на вчерашния гуляй. Дотук всичко в ясно.

Все пак повечето хора си мислят, че жените се напиват по-бързо от мъжете, защото са значително по-слаби и компактни. Това обаче не е вярно.

Истинската причина е друга. Оказва се, че дамите съдържат по-малко вода в телата си (изненада! - за всички, които искат да се почувстват изненадани). Обикновено 65% от мъжа са "направени" от вода, а при жената този % е 55.

"Алкохолът се абсорбира в кръвта и се пренася към черния дроб благодарение на клетките", обяснява британският здравен специалист Марша Моргън.

"Обаче, тъй като имат по-малко вода в телата си, жените са изправени пред по-голям риск да завършат парти преживяването си с по-висока концентрация на алкохол в кръвта, при едно и също количество приети соиртни напитки".

Тъжно или не, черният дроб на дамите не е по-чувствителен от мъжкия, както сме свикнали да вярваме. Просто неговата работа е по-усложнена от по-високата концентрация на алкохол.

Това дава основание на специалисти да заключат, че жените определено не трябва да прекаляват със спиртните напитки, ако не искат да увредят трайно жизнено важния си орган.

Така че по този параграф май е по-добре да не се сравняваме с мачовците. Нека пият, щом това ги забавлява. Ние можем да си намерим и други интересни занимания. Нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април