Живот на нощна смяна

За негативите й и как да се преборим с тях
Живот на нощна смяна

Човешкото тяло не е пригодено за активност през нощта. Но е истина още, че то е способно да се приспособява към различни режими, в зависимост от обстоятелствата, в които е поставено.

Мнозина от нас са работили или работят на пълна работна нощ и знаят какви са недостатъците от това – нарушен сън, проблеми с храненето, променливо настроение, а дори и преспиване в дните за почивка. Няма как да променим факта, че по-голямата част от нас са по-ефективни през деня. Можем обаче да противодействаме ефективно на редица физически и психически неразположения, причинени от неестествената за нас работа през нощта.

Първият проблем, с който се сблъскваме при застъпването на нощна смяна, е умората. Във времето, в което тялото е свикнало да почива, ние го привеждаме в режим на работа и тази реакция е нормална.

Опитвайки се да надмогнем умората, прибягваме до различни стимуланти – кафе, цигари, енергийни напитки, храна. Освен, че решават проблема само временно обаче, те влияят сериозно върху нервната система, като я изострят във време, когато тя трябва да е в покой. А и непрекъснатото търсене на ободрителни средства съвсем естествено води до допълнително пристрастяване към кофеина и никотина. По-лошото е, че постепенно започваме да изпитваме нужда от тях и през деня, когато тялото е в състояние да се справи с напрежението, без да прибягва до стимуланти.

Когато се върнете у дома, сте твърде възбудени, за да заспите веднага и придължавате бдението още час-два. Това може не само да ви накара да изгледате някой епизод от любимия си сериал, но и да се ядосате заради откраднатите часове почивка.

Първият проблем е от съвсем различно естество, но до голяма степен се явява причинител на втория – става въпрос за престъпване на здравословната диета (към която се опитваме да се придържаме).

Замислете се само от колко места можете да си купите (и изядете) някаква качествена храна през нощта. Възможностите са ограничени до денонощната будка, близката кръчма и (евентуално) ресторантите за бързо хранене. В случай, че поръчате от някое денонощно заведение пък, няма гаранция, че ще можете да се нахраните в кратките почивки. С други думи, вариантите са: "преяждате" със солети, оставате гладни... или в най-добрия случай ви омръзва еднообразието на менюто от заведението.

И така, полу-подскачащи, полу-заспали, полу-заситени, полу-гладни пазители на нощта – не сте ли се питали как да запазите ритъм, докато печелите прехраната си?

Вие знаете най-добре от колко часа сън се нуждаете, за да се възстановите от умората. Направете всичко възможно, за да си ги набавите през деня, но без да прекалявате. Засечете си точно време – когато почувствате умора, легнете по часовник и навийте алармата, която да отчете и последната секунда сън.

Спете точно толкова часове през деня, колкото бихте спали и през нощта. Може да ви коства известно усилие, но по този начин няма да лишавате тялото си от почивка. Добър вариант е да правите упражнения преди работа – така ще се заредите с енергия за предстоящата смяна, но и по-късно ще натрупате умора, която ще ви помогне да заспите бързо, щом се върнете у дома.

Хапнете здраво още от къщи – ще огладнеете по-късно и ще намалите риска от прием на нездравословна храна. Още по-добре е, ако си носите нещо за ядене, приготвено от самите вас – по този начин ястията ще бъдат домашни, сами ще решавате в какво количество и колко разнообразни да са, а и може да спестите средства.

Ако намерите пролука през деня, подсигурете си и малко естествена слънчева светлина – тялото ви се чувства далеч по-добре и свежо, когато се къпе под нейните лъчи.

Въоръжени с тези съвети, ще можете да пресъздадете един нормален дневен режим и през нощта.

Лека смяна!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май