Ефектът на шината

Правилната подредба на зъбите влияе и върху здравето им
Ефектът на шината

Преди години хората, които носеха шини или брекети, бяха наблюдавани като някаква грозна забележителност. Днес обаче тези атрибути могат дори да събудят завист, защото приличат по-скоро на бижута, отколкото на нескопосани метални придатъци.

Като оставим настрани вида им, благодарение на тяхното действие можем не просто да се радваме на красиви зъби. Ортодонтските апарати коригират и дентални проблеми като дълбока или обратна захапка, които впоследствие могат да доведат до прищракване на челюстта и болки.

Видът на коригиращата машинка се избира в зависимост от естеството на проблема. Всяка една от тях обаче се изработва според индивидуалния случай на пациента. Подвижните шини помагат за изправянето на зъбите и коригирането на деформации в захапката, но като цяло имат по-слабо и бавно действие поради устройството си.

Те се състоят от пластмасова основа и метални дъги, които могат да докосват зъбите, но не са фиксирани за тях. Дъгите на шините се затягат периодично от ортодонт посредством винтчета, разположени върху пластмасовата част. Подвижните шини са по-евтини от брекетите и често се използват от хора с по-незначителни зъбни проблеми.

За разлика от тях, брекетите представляват пластинки (от неръждаема стомана, керамика, със златно покритие и пр.), всяка от които се прикрепва към самия зъб със специално лепило. Пластинките, от своя страна, се свързват помежду си с малки метални дъги. Всяка отделна пластинка има индивидуален канал с променлива геометрия, който предава външно напрежение от металната дъга и определя конкретния ход на зъба. Степента на натегнатост се определя от ортодонта в зависимост от преследваните цели.

Личният опит. Носих подвижна шина в продължение на 4 години (един сравнително дълъг период) и мога да кажа, че ефектът беше повече от добър с оглед на предишното състояние на зъбите и въпреки късната възраст, в която поставих коригиращата машина.

Преди поставянето на шините, горните ми зъби деформираха устните, а долните, поради дълбоката захапка, нараняваха твърдото небце. След намесата на апарата зъбите ми заеха прилични позиции, беше коригирана и неправилната захапка.

Успяхме да запълним празнините, получени след израстването на постоянните зъби. Да не говорим, че след изправянето им можех да почиствам с четка и паста всеки отделен зъб, което при предишното им струпване не беше възможно. Пропуснах да нося коригираща шина (чиято функция е да фиксира окончателно новото положение на зъбите), за което може би ще съжалявам в един бъдещ момент.

Неудобствата. Вярно е, че в началото носенето на ортодонтски апарат може да бъде наистина изнервящо. На първо място, трябва да се свикне с чуждото тяло в устата, което стои там денонощно. То често пречи на говора, налага консумирането на по-меки храни и трябва да се поддържа ежедневно. При това, известно време след поставянето, зъбите стават по-слаби и чувствителни и върху тях могат да се появят петна. Бдителността при по-тежки физически дейности или спорт трябва да бъдат изключителна, тъй като апаратът ни прави много по-уязвими при удари.

Грижите. Редовното миене на зъбите след всяко хранене при наличието на шина или брекети е повече от задължително, за да се предотврати отлагането на остатъци по тях. От не по-малко значение е "изчеткването" на самия апарат поради същите причини.

В случая с подвижните шини се прилага и почистване с разтворими хапчета, които премахват неприятната миризма.

Дори всичко това да ни се струва досадно, истината е, че привикването към подобен режим ни учи да следим редовно за хигиената, а оттам и за здравето на зъбите си.

Хората, които преди са носили апарати свикват с привичката да ходят често на зъболекар и обръщат внимание на зъбите си много повече от останалите. Вследствие на това те по-рядко страдат от кариеси, например.

Неудобствата, които коригиращите апарати причиняват, ни превръщат в истински царе на търпението и за известно време ни лишават от стария ни начин на живот. Но с всичко това се свиква.

А и щом знаете, че коригиращите апарати ви правят не само по-красиви, но и по-здрави, бихте ли се поколебали отново, преди да ги поставите? Носете си шините (и брекетите), момичета и момчета, и не спирайте да показвате прекрасните си усмивки :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май