Домашно приготвеният хумус намалява риска от рак: Вижте как да си го напрамите сами

Домашно приготвеният хумус намалява риска от рак: Вижте как да си го напрамите сами

Бивайки отличен източник на белтъчини, хумусът намалява влечението към храната и нормализира кръвната захар.

А изследвания показват, че нахутът, основа на хумуса, значително понижава риска от развитие на онкологични заболявания.

Необходими състави за домашен хумус:

• 1,5 чаши измит и изсушен консервиран нахут;

• 1/4 супена лъжица тахан;

• 1/2 чаена лъжичка кимион;

• 1/2 чаена лъжичка сол;

• 2 скилидки чесън;

• 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок;

• 2 чаши вода;

• 1/4 чаша зехтин.

Начин на приготвяне. Смесете нахута, чесъна, кимиона и солта и ги смелете в блендера, като постепенно добавяте лимоновия сок първо, а след това водата.

Добавете и тахана, като продължавате да бъркате. Оставете хумуса да се охлажда в продължение на 30 минути.

Може допълнително да поръсите отгоре още малко зехтин, цели нахутчета, сусамено семе и листенца.

Домашният хумус винаги е по-вкусен от купения, затова го приготвяйте самостоятелно. Можете да опитате и рецепти с добавяне на друг продукт, като пържен червен пипер, чесън, пържен лук, пържени домати, кедрови ядки, тиквено пюре, сирене фета, какао. 

ключови думи:
хумус

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май