Доказано: Пелинът потиска коронавируса

Доказано: Пелинът потиска коронавируса

Веществата, съдържащи се в пелина, са способни да потискат вируса SARS-CoV-2. До това заключение стигнаха изследователите в хода на лабораторни тестове. Резултатите от тяхната работа са публикувани в Scientific Reports.

Европейски учени, водени от лекари от университета в Копенхаген проведоха тестове върху човешки клетки. Изследователите тествали ефектите върху тях на артемизинина и неговите производни - артесунат и артеметер - както и екстракт от Artemusua annua (пелин).

В резултат на изследването учените стигнаха до заключението, че и четирите съединения са доста успешни в потискането на коронавируса в клетките. Най-ефективният беше артесунатът, отбелязаха учените. Следва артеметер по ефективност, екстрактът от Artemisia annua е на трето място, а артемизининът е на четвърто място.

Тези съдържащи се в пелина съединения имат много малък терапевтичен прозорец, казаха експерти. Това означава, че те могат да помогнат само веднага след проникването на инфекцията в тялото.

Това е първото проучване, което недвусмислено доказва възможността за създаване на лекарство за лечение на COVID-19 на базата на производни на артемизинина, отбелязват авторите на изследването.

 Източник: БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април