Добро начало на 2011 г. - без цигари

Звучи супер, нали?
Добро начало на 2011 г. - без цигари

Не сте от хората, които си купуват цигари всеки ден, но не пропускате възможност да се почерпите от кутията на приятел, така ли? Е, може да си мислите, че ви излиза по-евтино и че е значително по-здравословно, но не е.

Жестоко или не, даже приятелската цигара стеснява артериите ви за срок от 30 минути, като повишава значително риска от сърдечносъдови заболявания. Това стана ясно след наскоро направено проучване в САЩ.

С други думи, най-доброто решение е да се откажете от ужасно вредния навик. Как?

S.O.S. SMS!

Защо когато почувствате нужда от цигара, не се обърнете за помощ към... мобилния си телефон? Оставете приятелите си да пушат на воля и отидете да поговорите с някого, или просто изпратете съобщение.

"Така ще почувствате сила в себе си да издържите на поредното изкушение", обяснява Робин Уитъкър, здравен специалист от университета в Оклънд, щата Калифорния.

Страхотен период за отказване на вредния навик би могла да бъде дори любовта. Помните ли колко съобщения изпратихте в началото на романтичната си връзка?

Истинско успокоение, а не само илюзия

Често наричате никотиновата си зависимост "вашия специален начин" за справяне с напрежението. Ако наистина още вярвате, че цигарата носи успокоение, нека угасим и последните пламъци на детската ви илюзия.

Когато нивото на никотин спадне във времевия отрязък между двете цигари, човек започва да чувства постоянно безпокойство, което намалява при следващата фас-пауза. Така въпросното успокоение всъщност е доста измамно, обясняват експерти.

Вместо да си създавате допълнителен стрес, пробвайте друг начин за справяне с напрежението. Излезте и се разходете. Даже 5 минути движение навън могат значително да подобрят настроението ви, стана ясно след наскоро проведено проучване, отново в САЩ.

Заклещени сте в задръстване? Не, не посягайте към кутията с цигари. По-добре вдишайте бавно и продължително. Така ще забавите сърдечния ритъм и ще намалите риска от рязкото покачване на кръвното налягане, вследствие на стреса.

Нещо повече: докато отказвате цигарите, гледайте за всеки случай да избягвате в първите две седмици напрегнати ситуации, съветват експерти.

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май