Да стареем млади. Възможно е, но с много спорт!

Спинингът и бягането са приятели на стволовите клетки
Да стареем млади. Възможно е, но с много спорт!

Спортът ни помага да се чувстваме и да изглеждаме по-млади. Оставяме на британските учени да ни обяснят защо е така. 

Според ново изследване, публикувано в сп. "Дейли Мейл", някои видове тренировки за издръжливост, като бягането или спининга, увеличават броя на стволовите клетки в мускулите и им помагат да се възстановяват. 

Тестове върху плъхове показали, че тичането по 20 минути на ден може да увеличи броя на столовите клетки двойно – доказателството, че упражненията в действителност са тайната на младостта на мускулите.

Професорът, който ръководил проучването, споделя:

"Когато стареем, започваме да страдаме от дистрофия на скелетните мускули (последните губят плътността си и спират да изпълняват функциите си). В резултат на това мускулно-скелетната ни система става по-уязвима с времето, което обяснява риска от падания и наранявания при по-възрастните хора. За първи път можем да обясним защо тези, които са тренирали много през живота си, остаряват по-бавно", допълва професорът.

Всъщност броят на столовите клетки намалява значително с годините. Това възпрепятства нормалната поддръжка на мускулната маса и способността на клетките да се възстановяват. Все пак резултатите от тестовете върху плъхове, тичали по 20 минути на ден в продължение на 13 седмици, били доста неочаквани. Те били публикувани във вестник PLoS ONE и показали, че при по-младите плъхове се наблюдава от 20 % до 35 % увеличаване на столовите клетки средно на мускулна фибра. При по-старите този процент бил от 33 % до 47 %.

Професорът от Университета по медицина в Тел Авив открил още, че продължителното спортуване увеличава нивата на "спонтанното преместване" - чувството да "станеш и да тръгнеш", което, както разбираме, било доста развито при по-възрастните плъхове.

ключови думи:
младост спининг тичане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май