Да прощаваш е здравословно

Ядът и желанието за отмъщение могат да разболяват, буквално
Да прощаваш е здравословно

Умението да прощаваш на хората около себе си може да се окаже качество с неподозирана сила, което си заслужава да се усвои, ако не е вродено. И не ни смятайте за новоизлюпени проповедници след това изречение, още не сме основали нова здравословна секта... Засега ;)

Горното го твърдят медици, които изучават влиянието на опрощаването върху общото психическо и физическо здраве. Според глобалния анализ на проведените до момента тестове, хората, които умеят да прощават, не само се радват на по-пълноценни лични взаимоотношения и спокойствие, но и на по-добро здравословно състояние изобщо.

Вече има солидни доказателства, че онези, които прощават, имат по-ниско кръвно налягане и нормален пулс, в сравнение с тези, които не проявяват това великодушие.

Директорът на Психологическия факултет към Университета на Източна Каролина – Катлийн Лоулър-Роу, е инициатор на серия експерименти, свързани в прошката и отражението й върху здравето.

inm.comПрез 2005 г., например, екипът й разглежда опрощаването от две гледни точки: като вродена черта на характера и като реакция към конкретно събитие. В изследването им групи участници са помолени да си припомнят ситуации, в които са се почувствали предадени. Всеки разказвал по 2 истории – една, свързана с приятел или партньор, и втора, засягаща родител.

След всяка история доброволците имали време за "възстановяване", което прекарвали в тъмна, тиха стая, в компанията на успокояваща музика и красиви картини. През цялото време учените следели кръвното налягане и пулса на всеки индивид.

Крайните резултати били показателни: хората, които по принцип прощавали, и тези, които били преживели напълно миналото, имали умерено кръвно налягане и по-често нармален пулс. Онези, които не успели да се справят с миналите си негативни емоции, имали остри сърдечно-съдови реакции и индикации за силен стрес. Освен това те се възстановили доста по-бавно, след като се върнали към лошите си спомени – кръвното им останало високо за дълго, а пулсът им бил учестен.

Експертите твърдят, че това са явления, които крият сериозни рискове за здравето и могат да доведат до хипертония и сърдечно-съдови заболявания. С други думи, задържането на гнева към някого или желанието за отмъщение могат да разболяват физически.

Но това не е всичко. Резултатите от наскоро приключил експеримент в Университета в Сан Диего, Калифорния, показват, че хората, които умеят да прощават, реагират по-адекватно в условия на стрес. Те не са толкова уязвими и физически и успяват да преодоляват напрегнати ситуации по-лесно и безболезнено.

На базата на няколко различни изследвания пък може да се заключи, че хората, които по природа прощават лесно и продължават напред, имат най-добри здравословни показатели, в сравнение с тези, които са взели решение да простят или пък въобще не са успели.

Към всичко казано дотук, ние само бихме добавили, че наистина е освобождаващо да прощаваш и да не се обръщаш назад. Тази щедрост към околните всъщност е здравословна за нас самите :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май