Годините – крадци на тестостерон?

Спадът в нивото на мъжкия полов хормон може би не се дължи на процеса на стареене
Годините – крадци на тестостерон?

Един от досадните факти в мъжкия живот е, че колкото повече остаряваме, толкова повече се сриват тестостероновите ни равнища. Това доскоро караше абсолютно всички да смятат, че именно възрастта е причината за ниските нива на мъжкия полов хормон – една хипотеза, която, въпреки че не е доказана, с времето е приета за истина.

Едно ново австралийско изследване, което е толкова ново, че все още не е публикувано, поставя това схващане под въпрос – тестостероновият спад не е задължително следствие от старостта, а може би е резултат от начина на живот на възрастните.

То продължава 5 години и в него са включени 1 382 мъже на възраст между 35 и 80 години. На всеки един от тях са направени хормонални изследвания в началото и в края на периода. Оказва се, че този отрязък от време има доста нисък ефект върху усреднените нива на тестостерон на групата – те намаляват с около 1% на година. Когато тестовите субекти са групирани по определени критерии обаче, се оказва, че много по-сериозно понижение има при хората с хронични здравословни проблеми, депресия, наднормено тегло и дори такива, които са спрели цигарите по време на изследването.

Това кара авторите на проекта да вярват, че годините сами по себе си имат съвсем маргинално значение за ниския тестостерон, характерен за възрастните мъже. За съжаление тяхната работа не обяснява каква е конкретната причина за това неприятно явление, нито дава отговор на въпроса защо някои поведения изглеждат определящи, а други сякаш са без значение.

Разбира се, за много неща в мъжкия живот се знае, че могат да повлияят върху вътрешната хормонална секреция. Едно от тях е бащинството, например, за което преди около година стана ясно, че е в състояние да свали нивото на тестостерон с до 34%. Това обаче е първото изследване, което разглежда мъжете в тази светлина за по-дълъг период от време, и определено заслужава да бъде последвано от други.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май