Гледане на ръка понаучному

Върти ли се нашата съдба около средния пръст?
Гледане на ръка понаучному

След като бяхме достатъчно невнимателни да си потрошим мега-магическата кристална топка, решихме да налазим бизнеса с гледането на ръка, поне докато съберем пари за нова. И тъй като все още сме в промоционален период, ще ви направим едно съвсем безплатно, дистанционно гадаене.

За целта трябва да спрете да четете този увлекателен текст за момент и да погледнете към дясната си ръка. Не, че нещо, ама ние оттук не виждаме, нали ни я няма топката... Така. Фокусирайте вниманието си върху показалеца и безименния си пръст. Кой от двата е по-дълъг? Ако не сте сигурни, използвайте линийка, за да измерите разстоянието от първата сгъвка до върха. Това действие ще ви даде възможността да установите някои много любопитни неща за себе си.

Като например това дали сте мъж или жена! Добре, де, сигурно имате къде-къде по-надеждни източници за тази информация. Важното в случая е, че съотношението между дължината на показалеца и безименния ви пръст носи информация за нещата, които са се случили с вас едва няколко седмици след зачеването ви. Тогава сте започнали да произвеждате първите си полови хормони (тестостерон, естроген и др.).

Тези химикали (особено тестостеронът) са предизвикали редица верижни реакции в тялото ви, които са довели до по-нататъшното развитие на гениталиите, мозъка и пръстите ви. Понастоящем науката има доста сериозни основания да заяви, че по-дългият безименен пръст е своеобразен знак за това, че у вас се е вихрил повече тестостерон. Затова се счита, че при жените по принцип показалецът е по-дълъг или поне еднакъв с безименния пръст.

Съвсем естествено, за учените е по-интересно какво отражение имат тези вариации по отношение на конкретните полове. Немалко изследвания по темата демонстрират, че дамите с "мъжко" съотношение между пръстите проявяват по-мъжкарско поведение, докато господата с "женско" съотношение са по-женствени. Други проучвания пък показват, че колкото по-дълъг е безименният пръст при силния пол, толкова по-голяма е неговата плодовитост, докато при жените е по-скоро обратното. И за двата лагера се смята, че по-ниското съотношение 2D:4D (показалец:безименен) корелира с математически и музикални наклонности и по-добър атлетически потенциал. Високото съотношение, от своя страна, вероятно е признак, че имате по-голяма предразположеност към четенето и писането.

Някои учени вярват, че пренаталните (предрожденни) хормонални нива дават отговор на загадката за хомосексуализма и, че високият тестостерон при момичетата е предпоставка за влечение към същия пол. Данните от различните изследвания при мъжете обаче са повече от противоречиви.

Като цяло, съотношението между дължината на пръстите е доста любопитна материя и в научните журнали непрекъснато се появяват нови и нови текстове в тази връзка. Ако ви е интересно да видите какво показват някои от тях, бихте могли да отворите статията в Уикипедия (на английски) и да се смаете. Имайте предвид обаче, че тези данни са по-скоро чисто статистически корелации и няма изгледи скоро да се превърнат във факти. Не и докато науката не изясни напълно какво отражение оказват половите хормони върху мозъка на плода. Засега хипотезата е, че тестостеронът стимулира развитието в дясната половина на мозъка и ограничава растежа в лявата.

И ние много се изкушаваме от идеята да се саморазгадаем по пръстите си, но засега ще се въздържим от категорични заключения. В крайна сметка всички знаят, че мъжете по принцип са по-високи от жените, но половете все още се разпознават по други признаци.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май