Вредни навици, които водят до деменция

Вредни навици, които водят до деменция

Ако хората се откажат от някои вредни навици, заболеваемостта от деменция ще спадне рязко, смятат експерти от Световната здравна организация.

В изследването учени от Университета на Южна Австралия са анализирали данни за здравето и навиците на почти 18 хиляди души на възраст от 37 до 73 години.

Те са стигнали до извода, че колкото повече кафе консумира човек, толкова повече обемът на мозъка му намалява с годините. По-специално, хората, които пият повече от шест чаши на ден, са с 53% по-склонни да страдат от старческа деменция.

Вторият фактор, допринасящ за развитието на деменция, е любовта към бързото хранене. Специалисти от Австралийския национален университет са провели проучвания с участието на над 8 хиляди доброволци. Оказва се, че честата консумация на бургери и пържени картофи допринася не само за развитието на диабет тип II, но и за преждевременно стареене на мозъка, а по-късно - за неговата атрофия и деменция. Това се улеснява от голямото количество захар и сол, открити в преработените храни.

Учени от Оксфордския университет доказват пряка връзка между старческа деменция и висок индекс на телесна маса. Според тях 25 грама преработено месо на ден (колбаси, салами, шунка, бекон) увеличават риска от деменция в напреднала възраст с 44%. В същото време ежедневната консумация на 50 грама необработено месо (говеждо или телешко) намалява риска от деменция с 19%, а болестта на Алцхаймер с 30%. Изследователи от университета Корнел (САЩ) установяват, че диета с високо съдържание на сол задейства биохимичен процес в човешкото тяло, в резултат на което в мозъка се натрупват свободни протеини. Високата им концентрация е маркер за болестта на Алцхаймер и деменцията.

Друг аспект, за който трябва да внимавате, когато сте млади, е количеството сън. В съвместно проучване на френски, холандски и британски учени е установена връзка между съня и старческата деменция. Изследването е продължило в период от 30 години - от 1985 до 2015 г. и е обхванало 8 хиляди души. Участниците в проучването са били разделени на три групи: такива, които спят средно по-малко от седем часа на ден, повече от осем часа и такива, които почиват точно седем часа. Оказало се, че най-малък брой случаи на деменция на хиляда души е имало в последната група.

Почти всеки втори американец над 85 години страда от болестта на Алцхаймер. Традиционно се смята, че основните виновници за това заболяване са възрастта и наследствеността. Нови изследвания обаче показват, че микроорганизмите също могат да бъдат включени в "голямото старческо заболяване". Изследователи представиха доказателства за участието на няколко вида спирохети, хламидии и херпесен вирус в развитието на болестта. Авторите не отричат, че чувствителността на микробите зависи от човешката генетика, както и от факторите на околната среда и храненето.

Източник: БГНЕС

ключови думи:
вредни навици деменция

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май