Внимавайте! Макар че лекува, медът може и да убие за миг!

Внимавайте! Макар че лекува, медът може и да убие за миг!

Култът към пчелния мед идва от древността, като му приписва свойства на панацея срещу всякакви болести. Като се започне от лечение на обикновени настинки, изгаряне, кожни болести, та се стигне до запазване на вечната младост. Истината е, че едно от най-ярките му качества е това на най-мощен природен консервант в природата. Практически медът не се разваля. За това има изписани може би милиони страници на всички езици и още толкова материали в интернет, които му приписват магически свойства

Има тайна за меда, която знаят мнозина пчелари, но рядко я споменават. А тя е, че ако не знаем как да го консумираме, той може да ни убие. Съвестните стопани съветват клиентите си никога да не ядат мед с лъжицата от буркана, а винаги да го разреждат с някаква течност. Основната причина е, че той като консервант много бързо може да извлече водата от тъканите около гърлото и хранопровода и така да предизвика мъчителен спазъм на задушаване, който може да доведе до смърт. В такива случаи най-доброто, което може да се направи, е да се пийне глътка вода, чай или друга течност, която ни е под ръка.

Древните са знаели неговите свойства на консервант и затова посветените египтяни и царствени особи са го използвали, за да поддържат младостта на тялото си. Различни източници съобщават, че египетските красавици Нефертити и Клеопатра са си правили маски с мляко и мед.  Медът има детоксикиращи свойства в дълбочина, но също така и задържа влагата, основното качество на младата кожа. Медът е и основната съставка, която в Древния Египет наред с етерични масла са използвали за балсамиране на фараоните. Твърди се, че в ковчег, пълен с мед, са докарани тленните останки и на Александър Македонски, точно защото пчелният нектар пречи на разложението на мъртвото тяло.

Уникалните му качества се използват и в професионалната козметика, но и в десетки домашни рецепти за разкрасяване. Като се започне от пилинг на тялото с мед и зехтин, след което кожата става като на бебе, та се стигне до маска с мед, зехтин и лимон за копринена коса. Козметици дори съветват при суха кожа да се добавя в обикновен крем и половин лъжичка мед, за да се запази влагата в кожата. Качеството му да извлича отровите от тялото е и една от причините да се използва при масаж, при който се прилагат отлепващи движения и който помага на тялото да се справи с настинката. Пак поради тази причина с мед е и един от най-популярните антицелулитни масажи, който обаче не може да се прави повече от един път на седмица.

 Нефертити си е правела маски от мед.

Нефертити си е правела маски от мед. Снимка: УИКИПЕДИЯ

В рецептите на нашите баби медът присъства като тайната съставка за уникален вкус на ястията поради качеството му на консервант. Старите нидерландци например използват буркан с мед, за да запазят прясно месото си. Така консервирано, то може да издържи минимум една седмица. Пак месо, мариновано в мед и задушено, има крехък и нежен вкус. Другата истина за меда е, че успешно се използва за засилване на имунната система на организма, както и за лечение. Има специален клон, наречен апитерапия, лечение с пчелни продукти. На меда също така се приписват антивирусни и антибактериални свойства. Едно от най-ярките му качества е за засилване на имунитета на хора с белодробни заболявания, включително преболедували туберкулоза. Класическа рецепта за силен имунитет е смес от цветен пчелен прашец с мед и лимон, които се вземат по една или две супени лъжици дневно с вода.

Апитерапевтите съветват да се взема лъжичка мед в чая всеки ден при грип и вирусни болести. Твърди се, че мед, поставен в носа, може да го отпуши. Също, че мед в комбинация с индрише е добра комбинация за хора, които страдат от ниско кръвно налягане. Пак според апитерапевтите мъничко разтворен във вода мед действа отлично при сухота на очите, по-добър дори от капки, купени от аптеката. Въпреки че има рецепти, които препоръчват меда за сваляне на килограми, както и такива, които са убедени, че той е безопасен за диабетици, медицината като цяло съветва хора с такива проблеми да се въздържат от употреба на мед поради високото съдържание на различни видове захари в него. Като доказателство се сочи Библията, която описва живота на Йоан Кръстител, който се е хранил с мед от акриди, диви пчели.

Сваляме килограми по специална рецепта

Медицината съветва тези, които искат да използват детоксикиращите свойства на меда и така да свалят килограми, да използват следната рецепта. Два, максимум три дни да минат на мед, не повече от три лъжици в литър и половина вода с добавен прясно изцеден сок от лимони и лют червен пипер. Така лимоните ще разграждат мазнините, лютият пипер ще активира метаболизма, медът ще ги чисти, играейки ролята на сапун, а водата ще ги отмива. В такива случаи обаче трябва да се поема поне два или три литра вода на ден и чай от лайка.

 Всички знаем, че медът има много полезни свойства.

Всички знаем, че медът има много полезни свойства. Снимка: ТЕЛЕГРАФ

Истинският не се лепи между пръстите

 На пазара се предлага т.нар. захарен мед, който се различава от оригиналния основно по химичния състав. В него липсват много от минералните вещества, аминокиселините и органичните киселини. Захарният мед се получава, когато пчелното семейство усилено се подхранва със захарен сироп. Как да отличим фалшификат? Когато разтриете малко мед между пръстите си, ако лепне, значи в него има захар или подсладител. Друг начин е да топнем главичката на кибритена клечка в меда. Когато я драснем, ако медът е чист, ще изгорят медът и клечката. Ако клечката избухне и веднага загасне, медът съдържа вода. Друг начин е да размесим с вилица мед и жълтък. При истинския мед  жълтъкът започва да изглежда като сварен. Също така, ако пуснем в чаша вода лъжичка мед, истинският се скупчва на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва веднага да се разтваря.

Светлана Трифоновска, "Телеграф"
ключови думи:
мед

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април