Висок холестерол? Вижте съотношението и с други показатели

Висок холестерол? Вижте съотношението и с други показатели

По принцип не съм почитател на истории от типа "Чух, че един съсед разбрал от един негов познат...", но днес ще направя едно малко изключение, защото случаят е много поучителен и релевантен на нашата действителност.

Един от блоговете, които следя, принадлежи на американския специалист по спортно хранене Брайън Пиер. В последния си материал той разказва за един любопитен казус, публикуван в месечното издание на друг нутриционист на име Алан Арагон. Става дума за пациент със завишени нива на общ серумен холестерол, чийто лекар е изключително загрижен за състоянието му и обмисля възможността за лечение със статини.

Човекът е притеснен дали "проблемът му" не се дължи на обстоятелството, че консумира пълномаслено мляко и по три яйца дневно. Липидният му профил изглежда горе-долу по следния начин:

  • Общ холестерол: 220 mg/dL (5,7 mmol/l) *

  • HDL: 110 mg/dL (2,85 mmol/l)

  • LDL: 105 mg/dL (2,71 mmol/l)

  • Триглицериди: 25 mg/dL (0,28 mmol/l)

Това, което лекарят не отчита в случая, е, че завишените нива на общ холестерол се дължат на изключително високите стойности на HDL (т.нар. добър холестерол). Следва адекватен коментар от страна на Алан Арагон, че това число не може и не трябва да се възприема като показател за риска от възникване на сърдечносъдово заболяване. Много по-реалистична представа за това може да се добие от съотношението между общия холестерол спрямо HDL, което при стойност 5 за мъжете представлява средна опасност, а при 3,4 означава двойно по-малък риск. В кокретния случай съотношението е 2.

В последно време, за още по-обективен показател се счита съотношението между триглицеридите и HDL, където се търси резултат от 2 или по-нисък. При нашия пациент числото е 0,2 (за стойностите дадени в mg/dL).

Всичко това ми напомни за последния липиден панел, който си направих преди 4 години – времето, когато ядях средно по 10 яйца и 100 грама масло на дневна база. Лаборантката ми връчи резултатите с печално изражение на лицето и намека, че е редно да се консултирам с лекар и да "мина" на диета. Аз й казах, че вече съм на диета и си тръгнах.

Тогава общият ми холестерол беше 6,69 mmol/l – нещо абсурдно за един млад мъж в разцвета на силите си. В същото време съотношението общ холестерол:HDL ми беше 3,1, а триглицериди:HDL – 0,3. Оттогава не съм си правил изследвания, но се чувствам по-добре от всякога.

Нямам за цел да уронвам престижа на лекарската професия, нито да ви насърчавам да си правите самодиагнози. С всичко, казано дотук, просто ми се иска да ви дам една малко по-различна гледна точка за здравето и да ви накарам да се замислите, че нивото на общия холестерол е едно число, на което се обръща твърде голямо внимание. За съжаление, то рядко ни носи стойностна информация и дори може да ни наведе към погрешни заключения. 

Стойностите в скоби са приблизителни и са приравнени съгласно възприетия в България начин за отчитане, който е милимолове на литър кръв (mmol/l). За справка, референтните граници на общия холестерол, които се считат за здравословни у нас, са 3,2 - 5,2 mmol/l

ключови думи:
висок холестерол

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април