Винаги мийте дъската след рязане на този зеленчук

Винаги мийте дъската след рязане на този зеленчук

Жизненоважно за вашето здраве е да измиете добре кухненските си плотове след нарязване на зеленчуци, тъй като в противен случай те могат да се превърнат в развъдник на бактерии и патогени, предупреждават експертите.

Един зеленчук обаче крие най-голяма опасност.

Въпреки че всички сме наясно с опасностите от суровото и недостатъчно сготвено месо, недостатъчно сготвените зеленчуци също могат да доведат до здравословни проблеми.

Проучванията показват, че дъските за рязане съдържат 200 процента повече фекални бактерии от тоалетните седалки и че картофите и празът могат да причинят хранително отравяне.

Дървените дъски могат да бъдат място за размножаване на ешерихия коли.

Проучване установи също, че непочистените дъски за рязане съдържат вредни бактерии, включително ешерихия коли, съобщава Daily Mail.

"Във всички хигиенни изследвания, които някога съм правил и са фокусирани върху дома, дъските за рязане са показали, че са наистина лоши и причината е, че хората не ги почистват правилно", казва д-р Лиза Акърли, специалист по хигиена на храните експерт и представител на Глобалния съвет по хигиена и допълва:

"Хората обръщат голямо внимание на тоалетната, използват много дезинфектанти и смятат, че това е най-мръсното място в къщата.

Но почти всяко изследване, в което съм участвал, казва, че кухнята е мястото, където се крият най-опасните бактерии, а виновниците са суровото месо и суровите зеленчуци".

Най-опасни са суровите картофи

Експерти разкриха, че суровите картофи са най-опасни, защото съдържат патогени, които водят до заболявания като гастрит и диария. Когато картофите се извадят от земята и се внесат в кухнята, патогените от оборския тор могат да се разпространят върху домакински предмети като дъски за рязане.

"Ако нарежете картофи, които не сте измили добре, а след това просто избършете дъската и продължите да режете друго, вие създавате благоприятна среда за бактерии и патогени", каза Джулиан Бонд, професор в Тихоокеанския институт по Кулинарни изкуства, пише zdrave.to.


ключови думи:
дъска за рязане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май