Вижте кои са химични вещества в козметиката, които вредят на вашето здраве

Вижте кои са химични вещества в козметиката, които вредят на вашето здраве

Запознати ли сте с факта, че козметичните производители включват химични вещества в състава на своите продукти, независимо от това, че са токсични и опасни за човешкото здраве. 90% от съставките, използвани в козметиката, не са оценени спрямо тяхната безопасност за организма. В продуктите, предназначени за грижа за кожа и коса, се съдържат много химични вещества, а някои от тях са канцерогенни и се свързват с множество здравословни проблеми като нарушения на нервната система, алергии, репродуктивна токсичност, имунотоксичност, чернодробна недостатъчност.

Вредни съставки в козметичните продукти

Дори добрите марки козметични продукти използват евтини материали, които създават отличен аромат, пяна и годност, но крият немалко здравословни рискове. На пазара има огромно разнообразие от продукти, а върху нас пада отговорността да изберем най-доброто за тялото си. За щастие, това е много по-лесно, когато сме запознати с вредните съставки, които е добре да избягваме.

 

Синтетични аромати (aroma)

Зад думата "аромати" могат да се крият стотици различни съединения, а производителят не е длъжен да ги спомене поименно. Много от тях са петролни продукти с неблагоприятно въздействие върху хормоните и нервната система, като освен това могат да имат канцерогенно действие. Синтетичните аромати често са и алергени.

 

Парабени (methylparaben, propylparaben, ethylparabens и други)

Тези изкуствени съединения се използват за предотвратяване на развитието на бактерии и вредни микроорганизми в козметичните продукти. Но те имат негативен ефект не само върху микробите. Парабените са доста широко разпространени, а всъщност могат да доведат до хормонален дисбаланс, като една от причините е, че лесно имитират въздействието на женския хормон естроген.

 

Фталати (phthalates)

Те обикновено се използват за подобряване на текстурата на продуктите, като помагат за тяхното нанасяне и задържане върху кожата. Фталатите смущават ендокринната система и не е добре да се използват от деца. Могат да бъдат намерени в различни дезодоранти, парфюми и лосиони, а някои от тях вече са забранени за употреба в детските продукти.

 

Натриеви сулфати (натриев лаурил сулфат, sodium lauryl sulfate)

Шампоаните без сулфати са по-щадящи не само за косата, но и за целия организъм. Тези агресивни препарати са доста евтини, а лесно създават така необходимата пяна в козметичните продукти. В процеса на производството им се отделят канцерогенни вещества, чиито следи могат да останат в крайния продукт. Освен това сулфатите са алергени за кожата.

 

Емулгатори

Емулгаторите се използват в козметиката като сгъстяващи агенти. Възможно е те да предизвикат обриви по кожата и образуването на канцерогенни нитрозамини. Редица научни изследвания показват, че продължителната употреба на продукти със синтетични емулгатори повишава риска от рак на бъбреците и на черния дроб.

 

Минерални масла

Минералните масла образуват повърхностен слой върху кожата и така блокират порите. По този начин кожата не може да диша и спира да изхвърля вредните токсини. Козметичните продукти, които съдържат тези съставки, ускоряват процеса на стареене на кожата и спомагат образуването на свободни радикали.

 

Сърфактанти

Те се използват в козметиката за образуване на пяна в шампоаните, душ-геловете и други. Това са химични вещества, които могат да предизвикат зачервяване и раздразнение по кожата. Когато сърфактантите са комбинирани с други химични вещества, те образуват нитрозамини, които са силно канцерогенни. Препоръчва се за бебета и малки деца да се използват продукти, които съдържат естествени пенители, извлечени от растения. Такова е маслото от пшеница или от кокосов орех.

 

Алкохоли

Козметичните продукти, които съдържат алкохол, изсушават горния слой на кожата и тя започва да синтезира повече мазнина. По този начин кожните проблеми се задълбочават и се постига обратен на желания ефект. Натрупването на мазнина по кожата на лицето води до бактериални инфекции. Алкохолът може да предизвика и зачервяване или поява на кафяви петна.

 

Формалдехиди, фталати и толуен (dibutyl phthalate, formaldehyde, toluene)

Познати още като "токсичното трио", тези елементи смущават ендокринната и дихателната система. Често се съдържат в лакове и продукти за нокти. Те имат токсични и канцерогенни свойства и е добре да се избягват от бременните жени.

 

Триклозан и триклокарбан (Triclosan and triclocarban)

Намират се в състава на различни антибактериални продукти като паста за зъби, дезодоранти и сапуни. Тези съединения могат да причинят дисбаланс във функцията на ендокринната и имунната системи, както и да влошат някои алергии.

 

Розов кварц и силикати

Розовият кварц и силикатите се съдържат в състава на повечето ружове. Тези две съставки могат да имат канцерогенно действие, когато се натрупват в тялото. Използването им в продуктите е контролирано и ограничено, но трудно може да бъде определено количеството, което се абсорбира от организма при по-дълъг период от време.

 

Слънцезащитни филтри

Редица здравни организации предупреждават, че слънцезащитните филтри в козметичните продукти са опасни за организма. Най-вредната съставка в тях е оксиноксатът, който може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и сигналите, които мозъкът получава.


Други опасни вещества в козметиката

Оксибензон

Този химикал е част от формулата на някои фон дьо тени и има слънцезащитно действие. Доказано е, че той се абсорбира от тялото през кожата, както и че продължителното му използване може да доведе до натрупване в организма. Резултатът от това може да е алергична реакция към слънцето.

 

Ланолин

Ланолинът е мастноподобно вещество. То се добива от подкожната мазнина на овцете. Съставката се прилага в козметиката отдавна поради своето омекотяващо действие. Опасността от ланолина се крие в това, че е възможно да предизвика алергии и това е причината да не се препоръчва за употреба от бременни жени и малки деца.

 

Diethylalomine или Cocoamide DEA

Често срещана съставка в шампоаните и хидратиращите продукти. Научни проучвания са доказали, че тя директно потиска развитието на мозъка на плода при лабораторни изследвания, като блокира усвояването на холин и хранителни вещества, необходими за нормалното му развитие и функциониране.

 

Пропилен гликол (Propilene Glycol)

Известен още като промишлен антифриз, той се използва в козметични продукти като дезодоранти, шампоани, гелове за бръснене и овлажнители. Тази съставка може да предизвика дразнене на лигавицата на очите, носа и устата, забавяне на пулса и аномалии в дейността на сърцето.

 

Натриев лаурил сулфат (Sodium lauryl sulfate)

Често използвана съставка в лосионите за тяло, шампоани и балсами за коса, пасти за зъби и други. Редовната употреба на препарати, в чийто състав има натриев лаурил сулфат, може да доведе до изсушаване на кожата, екземи, пърхот, обриви, дразнене на очите, образуване на рани и язви в устата.

 

Бензалдехид (Benzaldehyde)

Влиза в състава на дезодоранти, парфюми, лак за коса, шампоани, сапуни, кремове за бръснене и други. Въпреки че е широко използван в козметиката, бензалдехидът би могъл да въздейства върху централната нервна система, да предизвика гадене и коремна болка, увреждане на бъбреците.

 

Бензилов ацетат (Benzyl acetate)

Бензиловият ацетат влиза в състава на продукти от козметиката като парфюми, дезодоранти, шампоани, сапуни, лак за коса, афтършейв и други. Това е канцерогенно вещество, което е свързано с повишен риск от рак на панкреаса. Има свойството да се абсорбира през кожата, което го прави още по-опасно.

 

Метилен хлорид (Methylene Chloride)

Канцерогенно химично вещество, което е включено в списъка с опасните отпадъци. Съдържа се в козметични продукти като шампоани, парфюми, бои и лакове. Причинява главоболие, раздразнителност, умора и изтръпване на крайниците.

 

Опасни химикали в био козметичните продукти

След като се запознахте с гореизброените съставки в козметиката и тяхното въздействие върху организма, ще ви представим тези, които трябва да избягвате при използването на био козметика. Някои био козметични продукти съдържат специфични съставки, които също вредят на вас и на вашето здраве.

 

Екстракт от семена на грейпфрут

Антимикробните му свойства не произтичат от семенате на грейпфрут, а от токсични химикали като бензетониев хлорид /benzethonium chloride/ и в по-малка степен от триклозан и парабени. Бензетониевият хлорид всъщност е токсично вещество и е опасно за здравето и живота на хората.

 

Кокамидопропил бетаин (Cocamidopropyl Betaine)

Токсично за имунната система вещество, което може да причини дерматит и други алергични реакции. Хидролизиран пшеничен протеин - винаги, когато срещнете думата "хидролизиран" имайте предвид, че веществото е скрит източник на MSG, който се абсорбира директно в кръвния поток.

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април