Болни от виртуална болест

За която все пак има лек
Болни от виртуална болест

7:00 часа, сутринта. Събуждате със странното и много неприятно усещане, че нещо се случва с тялото ви, но не може да определите какво точно. След бърз преглед на състоянието установявате, че леко ви боли гърлото, вие ви се свят, лимфните ви възли са подути и ви тормози странна кашлица. Май сте болни, а?

Вместо да отделите час от натоварения си график, за да посетите лекар, веднага се обръщате за помощ към най-удобния и безплатен "медицински" представител – интернет.

Оказва се, че списъкът от заболявания, които е ВЪЗМОЖНО да са ви покосили, е дълъг. Той включва доста разнообразното "меню" от стрептококова инфекция, мононуклеоза, скарлатина и дори обикновена настинка. А защо не всички наведнъж?

Пред вас има две перспективи: да се нагълтате с хапчета по ваше предписание или най-накрая да потърсите спешна медицинска помощ.

Дали обаче не се притеснявате излишно?

Страшните "виртуални" болести

Състоянието непрекъснато да се опасяваш, че си болен от различни болести, е отдавна познато на много хора, но все още твърде мистериозно за науката.

Редица лекари и здравни специалисти смятат хипохондрията за нарушение в поведението, а други са склонни по-скоро да вярват, че е психическо отклонение.

Обаче е факт, че благодарение на своите самовнушения много хора прекарват живота си в непрекъснато ходене по лекарски кабинети и болници.

Но как да разберете, че сте прескочили границата на нормалната грижа за здравето? Нека ви покажем основните симптоми, от които се "оплакват" хипохондриците:

Тревожат се прекалено много

Не си мислете, че е нормално да прекарвате деня си в ужасни мисли за неизлечимото си заболяване, което всъщност не е диагностицирано още. Идеята е да обръщате внимание само на онези знаци на тялото, които наистина се опитват да ви кажат нещо.

Вместо всяка седмица да си измисляте нова болест, просто потърсете специализирана помощ, за да се уверите наистина дали имате причина за притеснения.

Внимание: Не забравяйте, че интернет (и в частност Гугъл) все още не е получил диплома по медицинско образование.

Никой не ги разбира

Независимо всичките си усилия да убедят другите, че са УЖАСНО болни, хипохондриците често срещат неразбиране по пътя си. За това може да ги чуете да се оплакват, че "са сами на този свят и че никой не е в състояние да им помогне".

Безнадеждните им мисли и въображаемите им страхове ги карат да се изолират и да избягват всякакви форми на социален живот. В опитите да се предпазят от опасния свят, пълен с "гадни" вируси, някои от тях са склонни дори рядко да напускат домовете си.

А когато се стигне до последното, това е знак, че нещата са излезли извън контрол.

Златната среда за здравето

Най-доброто, което може да направите за себе си, за да се предпазите от болести (без да се разболявате от хипохондрия), е да се грижите за здравето си, но умерено. Защото, както вече сте научили, нищо прекалено не е полезно.

Тренирайте редовно и се доверете на балансиран хранителен режим, съветват специалисти. Нещо повече: опитайте се да намалите потока от негативни мисли и да се справяте навременно със стреса, каквито и усилия да ви коства това.

В крайна сметка, животът е, за да се живее, а не за да се тревожиш непрекъснато за него, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май