А когато сняг забръска...

Сложете си ръкавичките и чорапките!
А когато сняг забръска...

С наближаването на зимата човек започва да си задава най-различни въпроси от сорта на "Точно сега ли трябваше да се случва?", "Какво ще ми донесе оня, брадатият?", но най-вече "Кому е нужно да е толкова студено???".

Студът наистина не е шега работа и, бидейки крайно зиморничав, многократно съм се чудил дали е възможно поне мъничко да привикнем към него, като пробваме да ходим без ръкавици, например. Да се калим, така да се каже. Ето, изкарвам не знам коя поред зима с голи ръце и вече наистина не ми прави особено впечатление, следователно съм се адаптирал, нали? За да отговорим на един такъв въпрос обаче, първо трябва да си зададем три други:

  • Запазват ли ръцете ни температурата си, когато са изложени на студ?

  • Настъпва ли в тях по-бърза вазодилатация в отговор на ниските температури. Знам, че тук съм на път да изгубя интереса ви, затова ще обясня на човешки език. Когато ни е студено, кръвоносните съдове се свиват, но рано или късно настъпва момент, в който стените им отказват да поддържат това състояние и се отпускат. Резкият прилив на кръв вследствие от това спомага за затоплянето на крайниците. Въпросната реакция е изключително полезна, защото ни предпазва от измръзване.

  • Изпитваме ли все по-малко болка?

inm.comДа, много обичам да звуча като умен човек, но с нежелание ще трябва да призная, че тия работи не са плод на някакви си мои задълбочени размишления, а са преписани от едно изследване, публикувано съвсем наскоро в Европейския журнал по приложна физиология. Екипът от учени се опитва да установи именно как окончанията на горните и долните ни крайници се адаптират към студа. За целта хващат за ушите 16 доброволци и ежедневно топят десните им длани и стъпала за по 30 минути в студена вода (8ºС). Цялото това изтезание продължава малко повече от две седмици. В началото и в края на този период "тренираните" ръка и крак се съпоставят с "нетренираните" им събратя по критериите, които изброих по-горе.

По отношение първия от тях, данните са противоречиви и не може да бъде изведена категорична тенденция. Има привидно добри новини и те са, че чувствителността на крайниците значително намалява и участниците изпитват доста по-малко болка. Но има и лоши вести под формата на сериозно намалена вазодилатация в ответ на студа (реакциите спадат от 52% в началото на теста на 24% в края му).

Какво означава всичко това? Ако решите да се калявате с помощта на периодично излагане на студ, рано или късно ще престанете да чувствате дискомфорт. Паралелно с това обаче, има доста голяма вероятност да измръзнете, без дори да го осъзнавате. Много е тежкарско да отговориш "Свикнал съм!", когато те попитат дали не ти е студено, но ако говорим за постоянни минусови температури, по-добре заложете на сигурното и си носете вълнените ръкавички, дето баба ви ги изплете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май