5 храни, които влошават състоянието ви при грип и настинка

Изключете ги от менюто си още при първите симптоми!
5 храни, които влошават състоянието ви при грип и настинка

Зимата е време, в което сме подложени на сериозни атаки от външната среда. 

Променливото време, липсата на достатъчно сън, стреса, както и бедната на витамини и минерали храна могат да доведат до рязко спадане на имунитета, което ни прави изключително гостоприемни за всякакви вирусни инфекции и дори настинки.

Мнозина вярват, че когато се разболеят от грип и настинка трябва да залагат на силна храна, която да поддържа в добро състояние силите ви, за да се справите с агресора в организма. Да, но не е така! И науката вече многобройни пъти доказва, че най-погрешното действие по време на настинка и грип е да се тъпчете.

Примери за това в природата има много и най-лесния е, ако наблюдаваме домашните ни любимци. Те например никога не ядат, когато са болни, дори някои от тях не искат да пият и вода въпреки, че това може да доведе до тяхното обезводняване. Лежат и спят, за да могат по-лесно да се възстановят с правилното лечение.

Подобно на тях и ние хората трябва да изключим някои храни от режима си, ако искаме да се възстановим максимално бързо и най-важното условие е да не си позволяваме лукса да караме заболяването на крак!

Предлагам ви да се запознаете с 5-те храни, които трябва да изключите от менюто си при грип и настинка, ако не искате да влошите още по-драстично състоянието си.

Газирани напитки

1618963Thinkstock/Guliver

Сладките или подсладени газирани напитки не са в състояние да ви помогнат да подобрите състоянието си при грип и настинка, напротив захарта и подсладителите ще поддържат по-дълго време възпалението. Единственото сладко нещо, което можете да употребявате по време на грип и настинка е натурален мед, с който можете да подслаждате чаят си от джинджифил.

Млечни продукти

1618961Thinkstock/Guliver

Въпреки многобройните митове, които сте чували по отношение на млечните продукти имайте предвид, че именно те увеличават слузта в организма ви! Което означава, че колкото повече кисело мляко ядете, толкова по-силно ще ви тече носа. Особено трудна става ситуацията и ако имате непоносимост към лактозата. Вместо тях заложете на пробиотик и витамин D, за да можете по-бързо да се справите с инфекцията.

Алкохол

1618964Thinkstock/Guliver

Алкохолът в минимално количество има загряващ и дезинфекциращ ефект, но в голямо количество ползите му се превръщат в негативи и вместо да се почувствате по-добре – има опасност състоянието ви да се влоши рязко. Другият неприятен ефект от голямото количество алкохол е, че драстично изсушава лигавиците ви, което може да доведе до дразнеща кашлица.

Рафинирани тестени продукти

1618962Thinkstock/Guliver

Освен ако не страдате от стомашно-чревни вируси употребата на рафинирани тестени продукти, като крекери, бисквити и т.н е крайно неуместна, тъй като тестените продукти повишават телесната ви температура и по-трудно ще се излекувате.

Месо

1619000Thinkstock/Guliver

За разграждането на месото на организма му са необходими между 5 и 7 часа. Време в което може да се боли срещу агресорите в организма. Освен това месото не е най-добрият източник на протеини, за да се справите с инфекцията. Спокойно можете да го замените с пчелен прашец, който освен, че ще ви осигури протеини ще ви снабди с незаменими витамини и минерали, за да се справите по-лесно с вирусната инфекция. 

И не на последно място - не смъквайте телесната температура, освен ако не надвишава 38.4 градуса по С, защото премахвате естествената защита на организма си. Залагайте на много чай, джинджифил, пчелно млечице, пчелен прополис, пчелен прашец. Не ставайте от леглото и колкото се може повече почивайте и спете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март