5 здравословни ползи от ананаса

5 здравословни ползи от ананаса

Ананасът може да се закупи консервиран, в буркан или консерва, сушен, но може да бъде намерен и пресен в супермаркетите. Сладкият екзотичен плод ни пренася към едно горещо лято на Карибите. Той съдържа разнообразие от полезни хранителни вещества, витамини и минерали, които укрепят организма и го предпазят от различни заболявания, пише puls.bg. Представяме ви 5 здравословни ползи от ананаса:

1. Помага за отслабване

Ананасът е идеален за включване в диета, насочена към сваляне на излишните килограми. Достатъчен аргумент е високото съдържание на фибри, ниското на въглехидрати и ниската калорийна стойност. Ако търсите още нещо, което да ви накара да ядете ананас, той съдържа бромелаин – това е ензим, който стимулира храносмилането на храната.

2. Съдържа антиоксиданти

Оксидативният стрес се появява, когато в организма няма достатъчно антиоксиданти и може да причини хронични възпаления и да отслаби имунната система. В ананаса се съдържат флавоноиди, които са силни антиоксиданти, борещи се против оксидативния стрес в организма

3. Намалява риска от рак

Бромелаинът, както и антиоксидантите, съдържащи се в ананаса, са вещества, които могат да работят за предотвратяване на появата на ракови заболявания в организма. Още повече, бромелаинът може да се използва и като добавка за лечение на вече появили се тумори, сочат някои изследвания.

4. Подсилва имунната система

Витамините и минералите в ананаса имат противовъзпалителен ефект в организма, което се пренася към подсилване на имунната система. Ензими като бромелаина също могат да подкрепят имунната система и да намалят възпаленията.

5. Подобряват настроението

 

 

"Щастливият химикал", или серотонинът, помага за подобряване на съня, намаляване на депресията и смъкване на безпокойството. Прекусорът на този хормон е триптофанът, и в ананаса се съдържа голямо количество триптофан. Освен насладата от сладкия вкус, хапването на ананас може да подейства ободряващо и успокоително след тежък ден!

ключови думи:
ананас

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май