10 храни против запек

Които ще ви избавят от неразположението!
10 храни против запек

Страдате ли от запек?

В наши дни запекът е изключително разпространен проблем на храносмилателната система.

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от него. Причините могат да са най-различни, като например психически при смяна на населено място. Но също така затегнатия стомах може да се дължи на неправилен режим на хранене, в който липсват достатъчно фибри или липсва достатъчното количество вода на ден. Също така застоялият начин на живот и липсата на движение могат да са основателна причина за забавения метаболизъм и нередовния стомах. От запек страдат и голяма част от бременните, но не е малък броя и на малките деца и кърмачетата.

В действителност, за хората, които ядат храни с по-високо съдържание на фибри, пият около 1. 5 л. вода дневно и тренират редовно, вероятността да страдат от запек е по-малка . Ако искате да облекчите състоянието си бързо ще трябва да се съобразите с изброените по-горе методи.

Предлагам ви и списък с храни, които могат да ви избавят от нередовния стомах:

Ябълки

1531408Thinkstock / Guliver

Ябълките съдържат разтворими и неразтворими фибри, което е изключително важно за правилното храносмилане. Повечето от ползите на ябълките се крият в тяхната кора и вътрешна част заедно със семките. Препоръчва се да изяждате всичко от ябълките, така че на финала да остане само дръжката ѝ. Имайте предвид, че ябълките съдържат пектин, който може да ви помогне за омекотяването на изпражненията и за насърчаване на дефекацията. За да получите желаните от вас резултати е най-добре да изяждате поне по една ябълка на празен стомах. Най-ефективни са сутрин след събуждане.

Банани

1531413inm.com

Противно на очакванията ви бананите не запичат, а разхлабват! Зелените банани са отлично средство против запек, тъй като са богати на фибри. Те помагат за нормализиране функциите на червата, а калият съдържащ се в тях запазва правилното функциониране на мускулите на червата.

Зеле

1531407inm.com

Ако в рамките на 1 ден не можете да отидете до тоалетна и чувствате тежест и подуване на корема, то обезателно заложете на зелето. То е изключително полезно и ефективно срещу затегнатия стомах независимо дали ще го ядете в суров вид или сготвен. За най-бърз резултат ви съветвам да си направите зелева чорба, която ще ви помогне да се освободите от тежестта и дискомфорта в рамките на няколко часа. Приемайте я на малки глътки докато е все още топла и хубаво дъвчете зелето! (зелева чорба без застройка)

Моркови

1531412Thinkstock/Guliver

Морковите са богати на фибри, които са отлично средство за справяне със запека. В един свеж морков се съдържат около 1.2 грама неразтворими фибри, които са изключително важни за здравето на червата. Не се колебайте да ги добавите към зелевата чорба!

Краставица

1531411inm.com

Краставицата е с високо съдържание на вода и фибри, които облекчават състоянието ви. Ежедневният им прием ще ви гарантира отлично състояние и редовно посещение на тоалетната.

Портокали

1531409inm.com

Огромното съдържание на фибри в портокалите действа като естествен стимулатор на червата. В случай, че страдате от запек спокойно можете да изядете 1 портокал два часа след вечерята и на другият ден сутринта ще сте първи в тоалетната.

Бадемово масло

1531418Thinkstock/Guliver

Бадемовото масло е отлично средство срещу запека, тъй като има естествен слабителен ефект. 1 чаена лъжичка на гладно ще ви помогне да си изчистите червата до няколко часа.

Боб, нахут и зелен фасул

1531419Thinkstock/Guliver

Бобовите култури са сред храните с най-високо съдържание на фибри от всички останали храни. В 1 чаша варен боб се съдържат приблизително около 15 грама фибри. Благодарение на високото съдържание на фибри, това е подходящо средство в борбата срещу запека и отлична превенция срещу рак на дебелото черво.

Брюкселско зеле

1531410Thinkstock/Guliver

Брюкселското зеле е също сред храните, които ще изчистят червата ви от задържаните изпражнения. Не се колебайте да го включите в ежедневното си меню, тъй като то е и сред отличниците на редица ползи за здравето.

Пълнозърнести храни

1531417Thinkstock/Guliver

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, ечемик и овесени ядки са богати на фибри и е необходимо да присъстват в ежедневното ви меню. Употребата им ще ви гарантира добро здраве и редовен стомах.

Не на последно място – не пропускайте всяка сутрин да изпивате на гладен стомах по 1 чаша топла вода, която ще ви помогне да се освободите по-лесно от токсините, а и в същото време няма да страдате от запек.

Истината е, че някои хора страдат от запек повече от други. Важното в случая е, да се опитате с натурални храни, повече движение и прием на вода да подобрите състоянието си и да се справите със запека.

В случай обаче, че състоянието ви се запази непроменено повече от 3 месеца, то не трябва да пренебрегвате необходимостта да се срещнете със съответните специалисти - гастроентеролог или проктолог.

Запекът може също така да е сигнал за настъпило сериозно заболяване, така че не отлагайте взимането на мерки!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април